El president de Societat Civil Catalana, Rafael Arenas, va expressar ahir la seva "preocupació" perquè la qüestió de confiança al President de la Generalitat, Carles Puigdemont, sigui després de l'11 de setembre. "La Diada hauria de ser una festa de tots els catalans però tornarà a utilitzar-se amb fins partidistes", va lamentar Arenas, que va considerar que s'hauria de "corregir" la data per dur-ho a terme. Arenas, amb el vicepresident de l'entitat, Joaquim Coll, es va reunir amb Puigdemont al Palau de la Generalitat per demanar-li que es comprometi a abandonar la "ingerència del discurs nacionalista" des de les institucions; a recuperar la "convivència" i a garantir el "pluralisme i la transparència". Els màxims dirigents de l'entitat unionista van demanar a Carles Puigdemont que recuperi el principi de "realitat" i sigui el president de "tots els catalans".

"Ni es pot tensar els ciutadans no separatistes anunciant escenaris de desconnexió ni és lícit tampoc enganyar els que desitgen la separació fent-los creure coses impossibles", va manifestar Coll. El vicepresident de l'entitat va afegir que s'obren dos possibles escenaris: "O d'aquí tretze mesos no hi haurà noves eleccions, o aquestes no seran constituents de res".

Arenas i Coll van proposar a Puigdemont la creació d'una taula política formada per partits i entitats per arribar a tres punts d'acord: "Neutralitat de les administracions, recuperació de la convivència i compromís amb la transparència i la pluralitat".

Coll va criticar que l'executiu català utilitzi les administracions amb fins "partidistes" i va lamentar la "ingerència del discurs nacionalista" en l'ensenyament i els mitjans públics. D'altra banda, va denunciar que "s'estigmatitzi el dissident" i es "coaccionin" els catalans que no donen suport al procés i, també, va titllar d'"impropi" que la Generalitat publiqui un "manual de la desconnexió com és el Llibre blanc de la Transició Nacional". Per això, va exigir que es faci "difusió política dels estudis que aporten dades i anàlisi crítica del procés sobiranista".