Una matança perpetrada durant la nit de dissabte a diumenge a un club homosexual d'Orlando, als Estats Units, va causar la mort d'almenys 50 persones, una xifra que podria augmentar en les darreres hores tenint en compte que dels 53 ferits n'hi ha diversos que en "estat crític", segons van informar les autoritats. Autoritats polítiques, de la policia local i de la policia d'investigacions (FBI), així com responsables d'un hospital i un líder de la comunitat musulmana, entre d'altres, van oferir una roda de premsa per informar sobre la matança, reivindicada per Estat Islàmic i que va commocionar els Estats Units i, especialment, aquesta ciutat famosa pels seus parcs d'atraccions.

La nit llatina que se celebrava al club Pulse, al centre de la ciutat, es va convertir en un infern a partir de les dues de la matinada, quan una persona armada amb una pistola i un rifle d'assalt va començar a disparar els que estaven en aquest centre de diversió de la comunitat LGTB. El resultat: la pitjor matança de la història dels Estats Units provocada per tirotejos massius, tal com va informar el lloc web especialitzat Shootingtracker.com.

A més d'informar de les noves xifres de víctimes, les autoritats no van donar gaires detalls sobre la marxa de la investigació, per no perjudicar-la, ni sobre el presumpte autor de la matança, identificat com Omar Mateen, segons va confirmar el congressista Alan Grayson.

No obstant això, se sap ben poc de Mateen, llevat que va néixer el 1986, que era un nord-americà d'origen afganès resident en una localitat propera a Orlando i que va morir també a la discoteca Pulse. El suposat autor dels fets va morir en un enfrontament amb la policia, que va entrar al local per alliberar els ostatges que ell havia pres després de disparar a tort i a dret.

Un dels assistents a la nit llatina que va aconseguir escapar va dir als canals de televisió presents al lloc dels fets que una ràfega de trets va durar més que la cançó que sonava en aquell moment. No va ser l'únic que es va pronunciar. Un altre testimoni, identificat com Christopher Hanson, va explicar als mitjans locals que "semblava com una pel·lícula d'horror, totalment irreal" i va assenyalar que va veure "cossos caient al seu voltant mentre estava demanant una beguda al bar".

Un "acte d'odi"

El president dels Estats Units, Barack Obama, va qualificar el tiroteig com un "acte de terrorisme i odi". "Com a nord-americans, estem units en el dolor, la indignació i la determinació per defensar la nostra gent", va afirmar el mandatari, visiblement afectat, en una declaració feta des de la Casa Blanca.

El tirador "era una persona plena d'odi i els pròxims dies descobrirem per què i com va succeir aquest fet", va indicar Obama, que va enviar el condol a les víctimes i els seus familiars. El president va subratllar que es tracta del "tiroteig més letal en la història" dels Estats Units, unes paraules que va dir després de reunir-se amb el director del Buró Federal d'Investigació (FBI) i els seus assessors en matèria de seguretat nacional.

"Encara estem coneixent els fets", va apuntar Obama, en confirmar que l'FBI investiga la massacre com "un acte de terrorisme". El president nord-americà també va ordenar que les banderes onegin a mitja asta a la Casa Blanca i a tots els edificis federals fins al vespre del 16 de juny "com a senyal de respecte per les víctimes de l'atac".