Manresa es va oferir a l'ANC en l'assemblea celebrada a la capital del Bages el 17 d'abril passat per ser la seu a la Setena Regió de la diada descentralitzada de l'11-S. No ho serà. L'escollida, com va avançar aquest diari, ha estat Berga. Segons Josep Sabaté, responsable de mobilitzacions de l'ANC, la capacitat de la capital del Berguedà per gestionar multituds, cosa que demostra cada any amb la Patum, i la presència de la CUP a l'Ajuntament, que és un lideratge diferent dels que hi ha a les altres quatre seus, han estat dues de les raons per triar-la. A Lleida governa el PSC; a Barcelona, En Comú-PSC; a Tarragona, PSC-PP-Unió, i a Salt, ERC-IpS CUP.

Sabaté remarcava en declaracions a Regió7 que "Berga representa les arrels de cultura popular viva" i que "està molt connectada amb les generacions noves que pugen". Amb les altres quatre seus, "són cinc ciutats prou repartides territorialment", feia notar. Apuntava que Manresa ja va tenir el seu moment de glòria acollint l'assemblea de l'abril, que va portar a la capital del Bages més de 3.000 persones i que "potser ara no tocava tant".

Les propostes per triar les seus deia que van arribar "de la gent del territori i vam recollir que fossin argumentades i de ciutats amb unes bones infraestructures. Totes les capitals de comarca hi eren". Una comissió va fer la tria i el ple del secretariat nacional hi va votar a favor dissabte.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, que va ser l'encarregat de fer l'oferiment a l'ANC a l'assemblea de l'abril passat, va donar per bona, aquest dilluns, la decisió de triar Berga. "El que valorem és que hi hagi aquesta descentralització territorial". Afirmava que no estava decebut i que l'important era haver-ho intentat. "Sempre hem dit que ens agrada exercir la capitalitat des de la generositat", reblava.

Toni Bozzo, president de l'ANC a Manresa, i Josep Emili Puig, que n'és membre i que forma part del secretariat de l'assemblea, admetien que a ells els hauria agradat una única concentració "forta i potent a Barcelona", com la descrivia Bozzo, però que, feta l'elecció, ja els està bé Berga. Bozzo explicava que "nosaltres vam posar sobre la taula la centralitat, els accessos i les Bases de Manresa [el 2017 se'n celebraran 125 anys] com a tema històric, però també és veritat que a Manresa vam tenir la nostra assemblea general fa poc". Afegia que "ho hem sondejat a nivell de les xarxes i dels companys i ha caigut bé" que sigui a Berga. Va descartar que fos per una voluntat de no crear greuges comparatius amb altres ciutats amb què Manresa manté una rivalitat per ser la capital de la Catalunya Central.

Josep Emili Puig va defensar al ple de l'ANC de dissabte la moció per fer un acte centralitzat, però no va quallar. "Va ser la darrera votació". Comentava que "hi havia gent diversa d'arreu de l'assemblea que ho hauria preferit" i que, personalment, desconeixia les raons de la tria de Berga. "Tant al Berguedà com al Bages, la gent de l'ANC, majoritàriament, estava a favor de la diada centralitzada". Al seu entendre, que governi la CUP a Berga i que es faci a Berga "farà que s'hi vegi més implicada".