França investiga l'assassinat d'una parella de policies al seu propi domicili, a uns 50 quilòmetres al nord-oest de París, en mans d'un gihadista francès reincident i radicalitzat per Internet que dilluns a la nit va perpetrar el crim en nom de l'Estat Islàmic (EI).

Es van detenir tres homes de 27, 29 i 44 anys en relació amb l'autor dels fets, un francès de 25 anys que respon al nom de Larossi Abballa i que va sortir de la presó el 2013 després de complir tres anys de presó incondicional per la seva pertinença a xarxes gihadistes.

Abballa va apunyalar l'agent de policia Jean-Baptiste Salvint, de 42 anys, a la porta de casa seva a Magnanville i "després va segrestar la parella del policia, una dona de 36 anys", també funcionària de policia, i el fill de tots dos, de 3 anys i mig, va informar el fiscal de París, François Molins.

La dona va ser assassinada "amb arma blanca" i el petit va ser rescatat "sa i estalvi", encara que en estat de "commoció".

Després de l'atac, que va començar cap a un quart de vuit del vespre i va acabar amb l'assalt policial a l'habitatge cap a la "mitjanit", el terrorista va assegurar en un vídeo haver jurat lleialtat fa tres setmanes al cap d'EI, Abu Bakr al Bagdadi.

Abballa va dir que amb el seu acte responia a la crida d'Al Bagdadi de "matar els infidels a casa amb les seves famílies", segons Molins, que va revelar que el gihadista sabia que les seves víctimes eren policies.

França ha viscut en el passat atemptats de terroristes amb perfil de "llop solitari", el més greu el 2012, quan el jove Mohamed Merah, francès d'origen algerià, va matar set persones a la ciutat de Tolosa i els voltants. També havia registrat atacs islamistes contra agents de les forces de seguretat, però aquesta és la primera vegada que s'atempta contra funcionaris de policia a casa seva, amb la qual cosa s'ha pujat "un esglaó en l'horror", va declarar a l'Assemblea Nacional el primer ministre de França, Manuel Valls.

El gihadista, un "musulmà practicant que complia el ramadà", va reivindicar el seu atac en nom de l'EI davant la policia i també en un vídeo de 12 minuts que va publicar a Facebook i que va enviar a "un centenar de contactes".

A més, va anunciar el seu atac mentre tenia lloc a través d'un compte de la xarxa social Twitter creat el 8 de juny. Els policies que el van abatre durant l'assalt van trobar a la casa diverses armes blanques, "un ganivet ple de sang, un Alcorà, un gel·laba blanca", entre altres objectes.

Els agents també van trobar una llista d'objectius entre els quals hi havia personalitats públiques, periodistes, policies i rapers, ha afegit el fiscal.

Molins va precisar que en l'escorcoll del domicili d'Abballa a Mantes-la-Jolie, localitat propera a la comissaria on treballava com a secretària la dona assassinada, no es van trobar armes ni explosius, però sí material informàtic que està sent analitzat. El terrorista havia estat detingut a França el maig de 2011 com a membre d'una xarxa que es dedicava a enviar jihadistes al Pakistan. Va estar a la presó preventiva fins al judici el 2013, en què va ser condemnat a tres anys de presó ferma i va sortir de la presó al setembre d'aquest mateix any. Llavors el mateix Abballa va reconèixer davant el jutge que, desorientat a la vida, havia acabat refugiant-se en la religió i s'havia radicalitzat a través d'Internet.