El fiscal Pedro Horrach va arremetre ahir, en la seva última intervenció al judici de Nóos, contra l'acusació de Manos Limpias, el jutge instructor, José Castro, els magistrats de l'Audiència de Palma i els mitjans que, segons la seva opinió, han criminalitzat la infanta Cristina a partir de conjectures.

En el seu al·legat final, Horrach va carregar contra el sindicat que sosté l'acusació contra la germana del rei com a cooperadora en dos presumptes delictes fiscals del seu marit, el jutge que va dirigir la investigació, José Castro, la secció segona de l'Audiència provincial i el tribunal que jutja el cas.

Segons el fiscal, la conducta que Manos Limpias atribueix a la infanta Cristina com a sòcia del seu marit a Aizoon "no constitueix cap infracció penal", perquè el principi de legalitat impedeix que un fet que no és il·lícit en l'àmbit administratiu es converteixi en delicte quan es trasllada al procediment penal. Horrach va manifestar "sorpresa" davant l'escrit d'acusació de Manos Limpias contra la infanta, que considera que s'apuntala en elements "ornamentals". "Quanta buidor!", va exclamar citant Émile Zola. Al jutge Castro li va retreure que dubtés de la imparcialitat de l'Agència Tributària a afirmar que desconeixia "per què es deixa al marge la infanta Cristina de Borbó", que optés per "construir una bastida sobre sospites i conjectures de gran envergadura i aplaudiment mediàtic" i que es deixés condicionar pels mitjans per imputar-la. Al tribunal de l'Audiència de Palma, que va resoldre les apel·lacions en la instrucció, Horrach li va retreure que creés una figura inexistent en el sistema processal espanyol en deixar en suspens la imputació de la infanta Cristina.

"Cristina de Borbó és infanta d'Espanya, crim. És llicenciada en Ciències Polítiques i Treballa a la Caixa, crim. En els registres domiciliaris no es troben papers comprometedors, crim. En una ocasió va visitar la seu de l'Institut Nóos per recollir el seu marit, crim. Va constituir una societat amb el seu cònjuge, crim. Ni un sol testimoni parla en contra seu, crim. No es torba davant les preguntes de l'instructor, crim. Tot crim, sempre crim", va proclamar el fiscal. D'altra banda, Horrach va subratllar que Urdangarin ha intentat tapar la seva responsabilitat en la trama per "drenar fons públics" que va crear amb Diego Torres a través de l'Institut Nóos "presentant-se sota l'aparença d'una figura decorativa".

Horrach atribueix a Torres i Urdangarin la gestió directa de totes les activitats del conglomerat d'empreses i fundacions constituïdes entorn de l'associació sense ànim de lucre amb la qual plantejaven els seus projectes a les administracions.

Horrach acusa catorze dels disset processats a Nóos, per als quals demana condemnes que sumen 76 anys i 3 mesos de presó. Només demana presó efectiva per a nou d'ells, perquè en el cas dels altres sis sol·licita al tribunal que subs- titueixi les condemnes per multa. També va presentar el seu informe l'advocada de l'Estat Dolores Ripoll, en representació de l'Agència Tributària, que va recriminar a Urdangarin que intentés enga-nyar Hisenda facturant serveis personals a través d'Aizoon per defraudar 326.925 euros de l'IRPF.