La finca de Josep Mestre d´Argençola és una de les quatre explotacions de l´Anoia que participarà en les jornades «Benvinguts a pagès» que organitza la Fundació Alícia a tot Catalunya. Per a Mestre, que fa llegums, cereals i farines, l´esdeveniment no serà un acte excepcional, des que va apostar per l´agricultura ecològica, cada dos per tres rep cooperatives de consumidors, veïns del poble o interessats per explicar-los en què consisteix la seva feina i el valor afegit que intenta donar al seu producte.

Una setmana abans de l´esdeveniment, Mestre es prepara per al 6è Mercat d´Espècies d´Argençola, que se celebra aquest cap de setmana. Les portes del molí són obertes i Mestre està predisposat a ensenyar les explotacions i el dia a dia de l´ofici d´un pagès que ha apostat per l´agricultura ecològica i la venda de proximitat. Les lletres de l´entrada de la nau ho deixen ben clar: «Del tros al plat». La seva intenció és portar a terme tot el procés de producció, des de la sembra, passant per la cura, la sega, la neteja i la mòlta en el cas de les farines i arribar amb el mínim nombre d´intermediaris al consumidor local.

Josep Mestre és pagès de tota la vida. L´any 2000, en un curs que organitzen per a agricultors, li va cridar l´atenció una dada: una de les professions amb un percentatge més elevat de malalts per càncer és la de pagès. La causa són els productes químics que els agricultors llencen al camp. «Els adobs químics i fertilitzants danyen la salut dels productors, dels consumidors i de la terra. A partir d´aquell curs vaig començar a replantejar-me la manera de fer i a poc a poc vaig recuperar la forma de funcionar dels meus avis», exposa.

Des de fa 8 anys tota la seva producció és estrictament ecològica i distribueix a l´àmbit més pròxim: «el producte local beneficia el territori i evita que es malbaratin recursos econòmics important menjar de fora, d´altres països». Entre els punts que reben els seus aliments hi ha un conjunt d´escoles unides al projecte de menjadors ecològics que defensen, en la mateixa línia que Mestre, l´alimentació sana i respectuosa amb el medi ambient. Per a Mestre, l´agricultura ecològica li ha permès revaloritzar la seva feina. Ha recuperat varietats de cereals antigues i entre les atencions que té al producte també hi ha la de cuidar la terra per no esgotar-la.