El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar aquest dimecres, en una clara al·lusió a Podem i a En Comú Podem (ECP), que Esquerra no "ven" el referèndum de Catalunya a canvi d'un pacte, ni tampoc la dignitat de Catalunya, per la qual cosa va demanar el vot per una formació, la seva, que "mai la traïrà".

En unes declaracions dutes a terme al costat de l'Estació de Sants de Barcelona, Junqueras va explicar: "afortunadament, la confiança dels ciutadans ens ha posat al centre polític, i això ens permet parlar amb tots". "Però el que és evident -va subratllar- és que nosaltres mai vendrem la dignitat del poble de Catalunya, ni el seu dret a decidir, i, ja que sempre serem fidels a la seva voluntat, estem convençuts que els resultats electorals ens seran favorables, i som molt optimistes respecte d'això".

Segons fonts d'ERC, una enquesta interna encarregada pel seu partit indica que podria tenir un o dos diputats més que els nou aconseguits el 20 de desembre passat, en funció de la participació, per la qual cosa manté les seves expectatives de guanyar el 26 de juny a Catalunya.

"Les enquestes que tenim, i la nostra intuïció, ens diuen que les coses ens poden anar extraordinàriament bé, i amb aquesta esperança seguim treballant cada dia", va afegir el líder d'ERC i vicepresident del Govern català. "Qui vulgui fer un referèndum sap segur que qui millor el defensarà serà ERC, perquè nosaltres no ens el vendrem el primer dia com ja va fer Podem després del 20-D, amb la qual cosa tots aquells que desitgin que Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir, que ens votin".

Per al líder d'ERC, "es clarifiquen molt les coses", ja que Podem i En Comú Podem "ja han dit que el referèndum no és una línia vermella per negociar, cosa que indica que hi renunciaran per arribar a un acord amb el PSOE, un partit que tots coneixem com ha tractat sempre Catalunya i que rebutja totalment un referèndum".

Sobre la possibilitat d'introduir dins les modificacions del full de ruta sobiranista un referèndum unilateral d'independència, Junqueras va afirmar que, "per a ERC, tots els camins democràtics són transitables; és més, nosaltres hem tractat de transitar-los tots", de manera que el que demanem és "ser cada dia més", així com un vot de confiança.

El president d'ERC va lamentar que "per a Podem hi ha unes línies vermelles que ja no són vermelles, ni amb prou feines són línies, i que les canvia tantes vegades com faci falta, i un dia anuncia que el referèndum és inqüestionable i l'endemà diu que serà el primer a què renunciarà per arribar a un acord amb el PSOE".

"Per desgràcia -va afegir Junqueras-, a Catalunya la gent està acostumada als partits que fan moltes promeses però que mai compleixen, per la qual cosa demanem als nostres ciutadans que confiïn en nosaltres perquè mai trairem la seva confiança". El cap de llista d'ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, va recordar la tasca duta a terme pel seu grup al Congrés durant els pocs mesos que ha durat la legislatura.

Rufián va indicar també que a ERC li semblen molt bé les "cartes als diaris que puguin escriure Pablo Iglesias i Xavier Domènech en les quals matisen la seva posició i diuen que són favorables al corredor ferroviari mediterrani, però la realitat és que en el programa electoral de Podem es parla d'apostar per un altre corredor, el central". "Com deia Groucho Marx 'aquests són els meus principis, i si no li agraden, en tinc d'altres'", va recordar Gabriel Rufián.