­Hi ha moments en què el país respon de manera massiva a una crida. Per Sant Jordi, Catalunya compra i regala llibres i roses a centenars de milers; els darrers anys, l´Onze de Setembre té algun moment de celebració col·lectiva, ja sigui fent córrer una fletxa entre milers de manifestants o fent una cadena de cap a cap del país; i, de tant en tant, ens posem d´acord per sortir als carrers de Barcelona, omplir les voreres i anar a veure els herois del Camp Nou després de guanyar l´última copa. Aquesta mobilització de país és que la vol crear «Benvinguts a pagès», una iniciativa que ha estat pensada al centre d´investigació i divulgació de cuina Alícia i que impulsa la Generalitat. «N´hem de fer una tradició», assegura el director d´Alícia, el gastrònom berguedà Toni Massanés. Aquesta festa de la pagesia se celebra els dies 17, 18 i 19 de juny.

Normalment, la concentració massiva té lloc al medi urbà, gairebé sempre a Barcelona, però ara es tracta de fer el moviment a la inversa: de l´àmbit urbà al rural. Crearem «la manifestació inversa», com diu Massanés. «Com a mínim, que hi hagi un cap de setmana a l´any que la gent sàpiga que allò normal és anar-se´n a pagès. Allà on neix el menjar. Anar a veure qui el fa i com el fa», explica Massanés.

Es tracta que durant dos dies, el pagès pugui mostrar la seva finca, s´expliqui, que la població catalana es familiaritzi amb els termes com sembrar, collir, segar, munyir, passar el sedàs o esquilar ovelles. Que la població prengui consciència del que produïm a casa nostra, que els productes tenen temporada i que és molt important posar a l´olla o a taula el millor aliment.

Passa per sobre dels punts per saber quines explotacions hi participen

La idea «claríssima» és visibilitzar els productors. En els últims 20 anys, el país ha perdut la meitat dels pagesos que tenia. La mitjana d´edat del pagès, segons explica el director d´Alícia, passa dels seixanta anys. I, per altra banda, ara ja sí que la FAO (Organització del Menjar i l´Agricultura) i l´OMS (Organització Mundial de la Salut) diuen «que no pot ser que ningú no sàpiga d´on ve el seu menjar, que li pugui arribar de qualsevol lloc i que no hi hagi cap connexió entre el consumidor i el proveïdor».

La FAO, en paraules de Massanés, diu que hem de crear regions amb un entorn resilient, que permeti fer un retorn a l´origen. «Es tracta de reconnectar l´entorn rural i l´urbà. «La població ha de saber quan arriba l´època de les mandarines o de la carxofa, i ha de saber que les mandarines no seran del Bages ni de l´Anoia, però seran de l´Alcanar o de les Terres de l´Ebre. Trencar amb la idea del pagès com a jardiner dels nostres boscos també és una de les idees per les quals es va crear aquesta jornada. Perquè cal arrelar pagesos a la seves terres i insistir en la renovació i regeneració.

Una activitat que es voldria mantenir en el temps

Per fer aquest cap de setmana de la pagesia, Alícia ha demanat a més de 150 explotacions agràries que obrin les seves portes, per ensenyar els seus camps de cereals, o les seves vaques d´engreix; els seus camps d´arbres fruiters o els porcs que estan a punt de passar a ser llom i pernils. Els responsables de cada explotació obriran les portes de casa seva el cap de setmana que ve. Explicaran què fan, mostraran el seu producte i donaran la benvinguda al visitant.

Massanés considera que aquesta hauria de ser una activitat que es mantingués en el temps, que l´any que ve se´n fes una segona edició, com passa a França amb el «De ferme en ferme».

Massanés creu que si s´aconsegueix que la gent vagi a veure el pagès s´estarà potenciant el producte, perquè «està demostrat que «si et vénen a veure i et coneixen directament, fidelitzes molt». A la Catalunya Central hi ha una important mobilització d´explotacions, de les cases de turisme rural i dels restaurants de pagès.