El responsable econòmic del PSOE, Jordi Sevilla, va defensar ahir que després de les eleccions generals del 26 de juny es deixi governar la formació que aconsegueixi més suport parlamentari en escons.

"Per evitar terceres eleccions, si no hi ha majories, hauria de deixar-se governar el candidat que aconsegueixi més suport parlamentari", va sostenir Sevilla al seu compte de Twitter.

La reflexió de l'exministre se situa en la tesi del secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que el 31 de maig passat, en un fòrum informatiu, va demanar al PP que, encara que guanyi en vots, no veti el partit que obtingui més escons per presentar-se a la investidura.

Sevilla va expressar així la seva preocupació davant "aquells que critiquen deixar governar el candidat més votat al Parlament". "Què volen? Que governi el que obtingui menys vots?", es va preguntar l'exministre.

Segons la postura de Sánchez i Sevilla, amb els resultats del 20 de desembre, el PP, amb 122 escons, hauria d'haver deixat governar el PSOE, ja que sumant els seus 90 diputats als 40 de Ciutadans després del pacte segellat entre ambdós partits, hauria disposat de més suport que els populars.

El dubte és saber si, en el cas que després del 26 de juny no hi hagués pactes entre els partits, el PSOE s'acabaria abstenint per facilitar la investidura de Mariano Rajoy. En un altre missatge posterior a les xarxes socials, Sevilla va assegurar "no tenir dubte" que després de les eleccions del 26-J, "igual que va passar després del 20-D, Sánchez serà el candidat que aconseguirà més suport parlamentari".

Davant la petició del PP que governi el partit més votat, el líder socialista va reiterar ahir que "qui guanya la lliga no és qui guanya més partits, sinó el que acumula més punts".

En declaracions a Los desayunos de TVE, Sánchez va dir que no veu viable un govern en solitari del PP per la seva debilitat parlamentària, cosa que abocaria sense remei a un executiu "inestable".

En resposta a les paraules de Sevilla, el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va considerar que, en cas de no haver-hi un acord, s'ha de deixar governar el més votat en les eleccions del 26 de juny.

Rajoy va reiterar la seva defensa d'aquesta màxima en declaracions als periodistes a Saragossa, després que Sevilla plantegés que es deixi governar la formació amb més suports parlamentaris.

En preguntar com interpretava aquestes paraules, Rajoy va dir que ell no interpretava res, i molt menys les declaracions dels seus col·legues polítics.

Més enllà d'això, va considerar que és bo que a Espanya es formi un govern sensat i responsable, i que, en el cas que al final no hi hagi un acord perquè algú tingui majoria, es deixi governar a qui els espanyols donin mes vots.

"Crec que és el més democràtic que es pot fer. En qualsevol cas, espero que hi hagi govern aviat, perquè no es pot estar tant de temps en una situació com la que hem viscut", va afegir.

Després de la seva visita d'ahir a Tudela a una finca de cultiu de carxofes, Rajoy va aprofitar per defensar davant els periodistes el camp espanyol, el món rural, l'agricultura i la indústria agroalimentària, assumptes dels quals va lamentar que no parlin habitualment altres forces polítiques.

El líder del PP va destacar la contribució d'aquest sector a la sortida de la crisi i, per això, va defensar els serveis al món rural i, en conseqüència, el paper de les diputacions provincials.