Els dos bàndols de la campanya del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea (UE) han anunciat avui la suspensió de tots els seus actes durant la jornada, després de l'atac amb una arma de foc a una diputada laborista al nord del país.

La parlamentària Joe Cox, de 41 anys, es troba en estat crític després d'haver rebut dos trets als voltants de la biblioteca de Birstall, al nord d'Anglaterra, on celebrava un acte amb votants.

La policia ha detingut un home de 52 anys relacionat amb l'incident, si bé les autoritats encara no han divulgat més detalls sobre la naturalesa de l'atac.

Segons un testimoni citat per l'agència local PA, l'atacant va cridar durant l'incident "Britain first" ( "El Regne Unit primer"), un lema relacionat amb els partidaris de limitar la immigració a les illes britàniques.

El primer ministre britànic, David Cameron, es va mostrar "molt preocupat per les informacions sobre Jo Cox, que ha estat ferida. Els nostres pensaments i pregàries estar amb Jo i la seva família", va dir el polític conservador mitjançant un missatge a Twitter.

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, s'ha mostrat "profundament commocionat" per les notícies de l'atac i va assenyalar que els pensaments de tots els membres de la formació estan amb Cox i la seva família.

L'exalcalde de Londres Boris Johnson, una de les cares més visibles de la campanya pel "brexit" de cara a la consulta del dia 23, va mostrar la seva consternació per les "absolutament horribles notícies" sobre l'atac a Cox i es va solidaritzar amb els seus afins.

"Una de les nostres companyes, Jo Cox, ha patit un atac molt greu, pel que hem decidit suspendre tota la nostra campanya", ha assenyalat el polític conservador.