L'expresident de la Generalitat Artur Mas va dir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que "hauran de jutjar si ser demòcrata equival a actuar com un delinqüent", en la seva declaració davant d'aquest tribunal pel cas de la consulta del 9-N. Ahir el mitjà digital Voz Pópuli va publicar íntegrament el vídeo de la declaració de l'expresident català davant de l'alt tribunal català.

En la seva compareixença, l'expresident de la Generalitat va assumir el pes de la consulta sobiranista i va declarar-se "responsable únic" d'haver-la impulsat davant del jutge.

L'expresident va prestar declaració durant una hora i vint minuts. Al llarg de la seva compareixença, imputat per delicte de desobediència, Mas es va presentar com a una víctima i va assumir la seva "responsabilitat política i institucional" al 9-N. L'expresident va manifestar també que era el "màxim responsable" del referèndum alternatiu celebrat el 9 de novembre del 2014 a Catalunya. "Per una acció com aquesta s'ha de comparèixer davant d'un Parlament però mai davant d'un tribunal, i menys per una causa penal", va assegurar Mas.

En la seva intervenció, l'expresident declara també que es considera "responsable" d'haver defensat la "pau social, la llibertat ideològica, la llibertat d'expressió i el dret a la participació", tots ells, uns principis i drets recollits a la Constitució espanyola, segons l'expresident. També va qualificar la jornada del 9 de novembre del 2014 com un dia en el qual "milers de persones" van acudir a les urnes i van demostrar el que va definir com una convocatòria "cívica, pacífica i exemplar".

En la seva intervenció, Mas també va remarcar la divisió que hi va haver a la fiscalia, impulsora de la querella que ha generat aquesta causa, ja que la fiscalia de Catalunya era contrària a la denúncia, i al final va ser el fiscal general de l'estat qui va acabar imposant l'ordre de portar als tribunals l'expresident català, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. A més a més, en la seva declaració, Mas va instar els tribunals a jutjar si "comportar-se com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent".

Aproven l'excedència del jutge

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar ahir declarar en situació d'excedència voluntària de la carrera judicial el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manuel Abril, que portava la causa de la consulta del 9-N.

El CGPJ ha acceptat així la sol·licitud que va plantejar el propi magistrat, que té previst reincorporar-se el pròxim 1 de juliol a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a catedràtic de Dret Civil, segons va informar ahir aquest òrgan judicial.

Abril, que fins ara havia instruït la causa del 9-N serà substituït al capdavant d'aquest procediment per José Francisco Valls, de la conservadora Associació Professional de la Magistratura.

Valls serà l'instructor de la causa pel 9-N i, per tant, no podrà formar part de la sala que emeti la sentència, atès que li han correspost per ordre de repartiment tots els assumptes penals que portava Joan Manel Abril.

Abril havia sol·licitat al CGPJ l'excedència voluntària, després de deixar pràcticament ultimada la instrucció de la causa oberta a Mas i a les exconselleres Rigau i Ortega per desobeir al Tribunal Constitucional en mantenir la consulta del 9-N. El magistrat, que va entrar en el TSJC per designació del Parlament, va ser qüestionat per alguns sectors per haver tardat nou mesos a citar com a imputat Artur Mas, que va declarar davant del jutge instructor el mes d'octubre passat.