ERC va celebrar ahir l'acte central de la comarca amb una expectació de mig miler de persones i més d'una desena de mitjans de comunicació a la plaça de l'ajuntament d'Igualada. Oriol Junqueras i Gabriel Rufián com a caps de cartell de l'esdeveniment, i Carolina Telechea com a aposta de la comarca al Congrés -de Santa Margarida de Montbui, número 6 per Barcelona- es van desmarcar de Podem, van recordar el full de ruta cap a la independència de Catalunya i el sentit del 26-J: "Cada nova votació és un pas més cap a la victòria definitiva que ens portarà a la república catalana", exclamava Junqueras.

Seguint la línia de l'anterior campanya, Rufián, amb el to calmat, greu i en castellà, recordava davant l'auditori rient mentre senyalava com a línies vermelles del seu programa les quatre barres de la senyera. Podem, el major adversari d'ERC, ha estat present en el seu discurs: "On no arribi el PP arribarà el PSOE per impedir el referèndum, hi arribarà C's, el Tribunal Constitucional i l'Íbex35. Dir que en aquest escenari és possible pactar un referèndum és una mentida, perquè tenim memòria i ja ho prometia Felipe González fa més de 30 anys i ha resultat ser el major traïdor que ha tingut aquest país", deia Rufián.

Per part seva, Junqueras, com a principal cara del partit, ha centrat el discurs en demanar el vot pel seu partit, un partit que ha definit com "generós, divers, obert, com ho és la societat catalana". "Tenim l'objectiu de guanyar perquè era és el nostre moment, estem farts de perdre, i tenim el dret i el deure de fer-ho". Telechea, candidata que vol representar la Catalunya Central, va apuntar com a línies principals per defensar al Congrés i destinades a la comarca la millora de l'A-2, especialment des de Castellolí fins a Esparreguera, i la gratuïtat total de l'autopista C16 des de Sallent fins al nord per acabar amb la congestió de la C55. També ha defensat el pla de xoc, dins del programa electoral d'ERC, per acabar amb la morositat de les grans empreses cap a les PIMES i els autònoms. "Aquí l'Anoia som una de les comarques on més afectació hi ha pels deutes dels grans cap als petits, i això s'ha d'acabar", declarava.

Un record pels refugiats

En l'acte també hi van prendre part Ana Surra, candidata i refugiada argentina a Catalunya. En el seu discurs va prevaler la defensa per l'asil dels refugiats, en contra de les polítiques de tancament de fronteres que està duent a terme la UE. "Els refugiats no venim per gust. Haver de deixar el lloc d'origen és molt dur, per això els hem de garantir una vida digna", assegurava l'argentina.

En aquest sentit, va exposar la iniciativa que ERC ha portat al Congrés: formar un col·lectiu de persones refugiades per tal que hi tinguessin veu pròpia. "Aquest país també el construïm els que venim de fora", acabava Surra.