La decisió dels sis membres del secretariat nacional ha destapat una crisi interna i fins ara viscuda en somort que ha generat al si de la CUP, també a la Catalunya Central, sobretot el posicionament amb relació a la investidura del President de la Generalitat i la més recent esmena a la totalitat dels pressupostos, que n'ha impedit l'aprovació.

El secretariat nacional el configuren 15 membres dels dos sectors majoritaris de la CUP com són Poble Lliure (la part en escissió) i Endavant. Fonts consultades per aquest diari, que han volgut restar en l'anonimat, han exposat que es pot considerar que Poble Lliure és el sector que no va aconseguir imposar les seves tesis en el procés d'investidura i en el recent debat sobre els pressupostos vetats per la CUP. De fet, a principi d'any Poble Lliure va fer un comunicat on ja criticava amb duresa el veto de la CUP a Mas per la investidura. Aquest document el van signar regidors de Berga, Borredà i la Nou, tal com ja va informar aquest diari en el seu dia.

Aquesta mateixa setmana, Poble Lliure va demanar a través d'una declaració "reformular" el full de ruta sobiranista i que qui no prioritzi la consecució de la independència "faci un pas al costat" a fi que no sigui un fre al procés.

Tot això ha passat en el procés després que en l'assemblea d'Esparreguera s'aprovés que la renovació del secretariat nacional es faria en els propers mesos, un fet poc usual atès que els mandats són de quatre anys i aquest òrgan n'ha consumit només un.

L'actual situació de la CUP ha generat un important debat intern per bé que cap de les persones de la CUP amb qui ha contactat aquest diari han volgut donar la seva opinió sobre la crisi per diferents raons. Una d'aquestes és la de no voler crear més tensions internes. Amb tot, aquest diari ha pogut saber que hi ha persones que arran d'aquesta escissió deixaran de militar a la CUP, si bé mantindran la seva tasca dins de Poble Lliure.