Veure i viure que significa ser pagès. Durant aquest cap de setmana, del 17 al 19 de juny, 150 explotacions agràries i ramaderes d´arreu de Catalunya - amb la complicitat d´uns 200 restaurants i uns 250 allotjaments- obren els seves portes perquè els ciutadans coneguin de primera mà d´on provenen els aliments que posen cada dia a les seves cassoles i taules. L´objectiu d´aquesta iniciativa original és donar valor al món rural català.

Poder visitar unes 150 explotacions catalanes

En total, la iniciativa ha aplegat unes 150 explotacions agràries i ramaderes d´arreu de Catalunya, 200 restaurants i 250 allotjaments. Cadascú podia organitzar-se la visita quan i com volgués. El web del projecte inclou la informació i fitxes de totes les explotacions, allotjaments i restaurants que participen a la iniciativa. Majoritàriament les visites duraven una mitja hora tot i que en alguns negocis s´han estimat més allargar-les per donar més informació. Aquest diumenge, els ramaders i grangers participants asseguraven que la iniciativa ha estat un èxit - tot i el mal temps de dissabte- i esperen que consolidi com un esdeveniment que es repeteixi cada any.

En definitiva és tracta d'un projecte del territori i per al territori. Està liderat per la Fundació Alícia, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i dels patronats de Turisme de les diverses diputacions. La iniciativa s'emmarca dins els actes de la designació de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.