El ´Brexit´ pot trencar la relació entre Londres i Brussel·les i acabar amb l´encaix d´Escòcia al Regne Unit. Els escocesos han dit que reclamaran un nou referèndum d´independència si dijous guanya el ´no´ a la UE. Les enquestes mostren una diferència de 10 punts en el suport pel 'sí' a Escòcia i Anglaterra. "Si Escòcia vota decisivament pel ´sí´ i la resta per marxar, la pressió per fer un altre referèndum d´independència serà molt forta", diu Fabian Zuleeg, director del European Policy Centre. A més, el procés català perdrà "incertesa" pel precedent "de sortida" establert pels britànics, segons Joan Costa-Font, de la London School of Economics.

El referèndum britànic és "una aposta arriscada" del primer ministre britànic, David Cameron, que pot "separar el Regne Unit de la Unió Europea, trencar el país i el propi partit conservador", segons el director del Centre for European Policy Studies (CEPS), Steven Blockmans. En aquest sentit, una enquesta per la televisió STV va assenyalar que un 52% dels escocesos votarien ´sí´ a la independència en cas de Brexit.

El dubte, però, és si Londres estaria disposada, de nou, a permetre una consulta independentista, i com reaccionaria la Unió Europea, i de retruc Catalunya i Espanya, a la decisió. "Si és un procés constitucional, se´m fa difícil creure que la UE s´oposés a que Escòcia seguís dins de la UE, però si és una declaració unilateral, la situació seria molt diferent", assenyala Zuleeg.

Per Doru Frantescu, del think tank europeu VoteWatch, "no seria tan fàcil". "Escòcia hauria de tornar a demanar l´adhesió", assegura Frantescu a l´ACN. Tot i que creu que "Brussel·les estaria contenta de recuperar almenys una part del Regne Unit, la decisió no només dependria de Brussel·les, sinó també de les 27 capitals" de la Unió, entre elles Espanya, que podrien vetar-la.

"Crec que el precedent d´Escòcia demanant l´adhesió per la UE seria molt difícil per a Madrid. Fins ara el govern central a Madrid ha pogut refusar la crida independentista a Catalunya, però amb el precedent escocès, es posaria al govern espanyol en una situació molt difícil", assegura el director de ´Friends of Europe´, Gilles Merritt.

En aquest sentit, Zuleeg adverteix que Catalunya no hauria d´esperar "massa" del referèndum britànic i d´una hipotètica independència escocesa, mentre que Josep Costa-Font, de la London School of Economics, creu que sí. "En cas de Brexit s´establiria un marc legal de sortida, que actualment no hi és", explica a l´ACN. Segons ell, això "beneficiaria al procés català perquè trauria incertesa".

El propi president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat en diverses entrevistes a la premsa internacional que un hipotètic Brexit demostrarà la capacitat de "pragmatisme" i "adaptació" de la UE a les circumstàncies polítiques canviants i pot beneficiar el cas català. "És massa optimista pensar això", adverteix Steven Blockmans des del CEPS. "Els altres estats membres intentaran evitar una emulació del Brexit", prediu, assenyalant que "negociaran durament amb el Regne Unit per dissuadir" moviments secessionistes o d´altres referèndums als estats membres.

De fet, fins i tot en cas de Brexit, hi ha qui dubta que Escòcia trenqui amb el Regne Unit. "Crec que els escocesos no aconseguiran un nou referèndum per part del govern britànic sota cap circumstància, com a mínim, per una dècada", adverteix a l´ACN Lord Owen, exministre d´Afers Exteriors britànic i partidari del ´Brexit´. "No crec que Escòcia tingui massa rellevància per Catalunya en els propers anys. Heu de guanyar la batalla a Espanya", recomana als independentistes.

Una altra veu autoritzada, l´exlíder del partit liberal demòcrata i president del Moviment Europeu a Escòcia, Lord Ming Campbell, assegura a l´ACN que la ruptura "és una possibilitat, però de cap manera un resultat fermament establert".

"La manera òptima per Escòcia de ser independent és mantenint tant Escòcia com Anglaterra a la Unió Europea, perquè llavors pots mantenir la frontera oberta, tot funciona fantàstic. Si t´imagines una situació en què Escòcia torna a la UE i Anglaterra és fora, s´hi inclou una frontera entre Anglaterra i Escòcia, i això perjudica el comerç molt més que si tots dos territoris són a la UE", explica Anand Menon, des del King´s College de Londres.

De fet, la pròpia primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha admès en públic que, tot i ser independentista, arribar a la independència per la via d´un Brexit no és la seva preferència. En qualsevol cas, dijous, tots els escenaris tornen a estar sobre la taula.