EL Regne Unit vota el proper dijous 23 de juny en un referèndum que serà clau pel seu futur i pel de la resta del continent. El país decideix si continua formant part de la Unió Europea o si abandona la unió política i econòmica dels 28 països.

El mot Brexit s'ha convertit en una paraula molt utilitzada en els últims dies, especialment en els mitjans de comunicació, però pocs saben el que significa realment.

Brexit ve de dos termes anglesos: 'Britain' (Gran Bretanya) i 'exit' (sortida). I, com el seu propi nom indica, es tracta d'un joc de paraules de dóna nom al referèndum a què els ciutadans britànics estan convocats el proper 23 de juny.

De tota manera, Brexit només fa referència a una opció del referèndum: la sortida. Els ciutadans britànics que advoquen per la permanència van impulsar el Bremain, 'Britain' i 'remain' (romandre), una alternativa que no ha tingut el mateix èxit.

Al Brexit hi són convocats tots els ciutadans britànics, irlandesos i ciutadans de la Commonwealth majors de 18 anys que resideixin al Regne Unit. En el cas dels britànics residents a l'estranger, hauran d'haver estat en el registre electoral 15 anys per poder exercir el seu dret a vot. Els únics ciutadans no britànics i residents al Regne Unit que podran votar són els maltesos i els xipriotes, a més dels irlandesos.

La pregunta a què els votants han de respondre al Brexit és la següent: "Ha de seguir sent el Regne Unit membre de la Unió Europea o ha d'abandonar la Unió Europea?".

Però, per què se celebra el Brexit?

El primer ministre britànic i líder del Partit Conservador, David Cameron, va prometre fa tres anys celebrar un referèndum si guanyava les eleccions parlamentàries de 2015. Cameron es va veure obligat a fer aquesta promesa per mantenir el seu mandat davant el partit euroescèptic UKIP (Partit per la Independència de Regne Unit).

Després de la victòria per majoria absoluta del líder conservador en els comicis, les pressions internes dins del seu propi partit i el creixent euroescepticisme van dur Cameron a complir la seva promesa.

La defensa de la sobirania nacional, l'orgull per un caràcter diferent a la de la resta d'Europa, les tensions amb Brussel·les o el control de la immigració són alguns dels motius pels quals els partits a favor de la independència van demanar la celebració del Brexit.

Nigel Farage, líder del Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP). EFE

Qui vota per la permanència?

El primer ministre David Cameron i 16 dels 21 membres del seu Govern estan a favor de continuar a la Unió Europea. Barack Obama i presidents d'altres països com Alemanya o França també han mostrat el seu suport a aquesta decisió.

El Partit Nacionalista Escocès, el Partit Laborista i el partit liberal també estan a favor de la permanència.

El seu principal argument per romandre a la Unió Europea és que el Regne Unit surt guanyant en estar dins de la comunitat política ja que pot comerciar amb altres països de forma més senzilla.

Qui dona suport al Brexit?

El partit nacionalista UKIP ha estat el major impulsor de la campanya per la sortida de la UE. Aquesta formació va obtenir un 13% dels vots en els passats comicis parlamentaris.

L'exalcalde de Londres Boris Johnson, diversos membres del govern de David Cameron i la meitat dels parlamentaris del Partit Conservador donen suport al Brexit.

Els britànics a favor de la sortida del Regne Unit de la UE busquen amb aquesta decisió recuperar el control de les fronteres del país, reduint el nombre d'immigrants que arriben a buscar feina. També defensen que les mesures de la Unió Europea són excessives i perjudiquen les empreses britàniques.