Dues noves dones embarassades han estat diagnosticades a Catalunya de febre vírica del Zika, motiu pel qual ja són 14 les gestants afectades per aquesta malaltia, de les quals tres ja han donat a llum un bebè sa en la comunitat catalana i una espera un fetus amb microcefàlia i altres malformacions.

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, des de l'1 de gener de 2016 s'han confirmat 69 casos importats de febre vírica de Zika a Catalunya, cinc més que la setmana passada, tots amb l'antecedent d'haver estat a Amèrica del Sud i Central en zones on la transmissió del virus és activa i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 20 homes i 49 dones, de les quals 14 són gestants, tres de les quals ja han donat a llum en un part normal i amb un nounat sense problemes de salut, encara que els menors seran sotmesos a un control de seguiment segons el protocol establert.

El virus del Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, principalment articulacions petites de mans i peus, conjuntivitis i símptomes inespecífics tals com a miàlgia , cansament i mal de cap i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus i les infeccions asimptomàtiques són freqüents, ja que s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.