Gabriel Rufián (ERC) i Francesc Homs (CDC) van obrir anit el debat organitzat per TV3 polemitzant sobre la unitat sobiranista i el paper de la CUP en el procés independentista. A l'hora de tancar edició continuava el cara a cara entre els sis caps de llista de les formacions catalanes amb representació al Congrés emès per TV3 i Catalunya Ràdio i conduït per la periodista Mònica Terribas.

En l'obertura del debat, els participants van haver de respondre una primera pregunta formulada per cadascun dels sis candidats presents en el debat: Xavier Domènech (En Comú Podem), Meritxell Batet (PSC ), Juan Carlos Girauta (Ciutadans) i Jorge Fernández Díaz (PPC), a més de Rufián i Homs.

L'atzar va voler que la pregunta per a Rufián la formulés el candidat de Convergència, que va interrogar-lo sobre la insistència dels republicans a festejar la CUP malgrat que els anticapitalistes han "incomplert" l'acord d'estabilitat que van signar amb Junts pel Sí. Rufián va evitar entrar al xoc i es va limitar a afirmar que se sent "molt proper" als que estan a favor del procés sobiranista, ja siguin de CDC o de la CUP, perquè la clau de l'èxit del projecte independentista és la seva "transversalitat".

"Tots som imprescindibles", va afegir el cap de llista dels republicans, que va defugir les crítiques a la CUP i CDC perquè el procés sobiranista "va de guanyar un país i no de guanyar-nos entre nosaltres".

Homs va replicar que tan d'acord estava amb aquesta afirmació que fins i tot va defensar formar una llista unitària de l'independentisme per a les eleccions generals, com Junts pel Sí a les catalanes del 27 de setembre, però que ERC va declinar la proposta. Rufián va reconèixer que Junts pel Sí va ser "una gran coalició", vàlida per a les plebiscitàries del 27S, però no per a les generals

El debat va continuar abordant el drama dels refugiats. El ministre de l'Interior i candidat del PPC el 26J, Jorge Fernández Díaz, va dir que Espanya ha rebutjat "uns quants" refugiats per vinculació al gihadisme o al crim organitzat, com "tràfic d'armes, i narcotràfic". Batet va retreure al dirigent popular que no descartés que hi hagi elements gihadistes entre els refugiats i va recriminar al Govern del PP que "no hagi estat a l'altura de la solidaritat ciutadana". Domènech va acusar l'Estat d'"incomplir sistemàticament els seus compromisos" i va qualificar d'"increïble suggerir que és un debat de seguretat". Joan Carles Girauta, per la seva banda, va considerar que es requereix un Pacte Nacional sobre aquesta qüestió i va precisar que la Unió Europea i països com Espanya "incompleixen tractats d'obligat compliment".

El debat va prosseguir centrat en l'evolució econòmica i l'atur.