La nova alcaldessa electa de Roma, Virginia Raggi, va declarar ahir que la seva victòria té "un valor extraordinari" perquè serà la primera dona al capdavant de la capital, "en un moment històric en què la paritat és encara una quimera".

Raggi, candidata del Moviment Cinc Estrelles (M5S), va guanyar la segona volta de les eleccions municipals a Roma en arribar al 67,15% dels vots i es va imposar a Roberto Giachetti (32,85%), del Partit Demòcrata (PD , al Govern).

D'aquesta manera Raggi, advocada de 37 anys, es convertirà en la primera dona al capdavant de l'alcaldia de la capital italiana, el que, segons la seva opinió, suposa "una notícia d'un valor extraordinari". "El primer que vull dir, que em surt de l'ànima, és que finalment també Roma tindrà una alcaldessa. En un moment històric en què la paritat és encara una quimera, considero això una notícia d'un valor extraordinari", va dir a Facebook.

És, segons el seu parer, "el primer senyal" del "profund canvi" que el seu partit està provocant a tot el país, de manera que va mostrar el seu agraïment als fundadors de la formació, Beppe Grillo i el desaparegut Gianroberto Casaleggio. Raggi va assegurar que serà "l'alcaldessa de tots", també dels que no l'han votat, i va prometre que treballarà "per tornar la legalitat i la transparència a aquesta ciutat, després d'anys de mal govern" i d'escàndols com Mafia Capitale, com es coneix la xarxa mafiosa descoberta al consistori Capitolino. "Treballarem per atorgar a Roma la bellesa i la dignitat que mereix. Avui s'obre una nova era [...]. Ha arribat l'hora de treballar després d'anys de mal govern. Les coses per fer són moltes i nosaltres estem preparats", va sentenciar.

D'altra banda, la candidata del M5S a Torí, Chiara Appendino, va aconseguir el 54,56% de vots en el segon torn de les eleccions locals de diumenge, en imposar-se a les apostes del Partit Demòcrata (PD, al Govern d'Itàlia).

El primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, va reconèixer ahir la "neta" victòria del Moviment Cinc Estrelles (M5S) a les eleccions municipals i va cridar a no dramatitzar els resultats, que no són un vot de protesta contra el seu Govern.

"La franquesa em fa dir que hi ha un element nacional molt fort que emergeix de l'escrutini i és la derrota del Partit Demòcrata (PD, al Govern nacional) en gairebé tots els municipis on el M5S s'ha presentat", va dir Renzi en una roda de premsa. Es referia en concret a la patacada que ha rebut a Roma i a Torí (nord), governades durant l'últim quinquenni per la seva formació i on en la segona volta dels comicis s'han imposat les candidates del M5S, Virginia Raggi i Chiara Appendino.

Segons l'opinió del primer ministre es tracta d'"una victòria neta i indiscutible" que, però, no respon a un vot de protesta sinó al "ànsia de canvi" en els municipis en què s'han obert els col·legis electorals.

"No és un vot de protesta sinó de canvi, no només als municipis on ha vençut el M5S sinó també en els altres. Ha guanyat qui ha interpretat millor l'ànsia de canvi", va destacar el primer ministre.