Dos dels sis membres del Secretariat Nacional de la CUP que han dimitit, Roger Castellanos i Tomàs Sayes, aquest últim de la Pobla de Lillet, van apel·lar ahir als valors fundacionals de la formació i van descartar la seva partició per diferències de perspectiva.

El 17 de juny, sis dels quinze membres del Secretariat Nacional de la CUP, tots pertanyents o pròxims a Poble Lliure, un dels corrents interns que es va mostrar procliu a investir Artur Mas com a president de la Generalitat i també a permetre la tramitació dels pressupostos per no posar en perill el procés sobiranista, van remetre una carta a la militància en la qual anuncien la seva dimissió.

En la carta, amb el títol "Recuperem el fil de la història: recuperem credibilitat i coherència", Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes asseguren que, davant la "tensa situació" a la CUP, prenen aquesta "decisió difícil però necessària per garantir" que la formació "torni a ser un projecte netament democràtic, transparent i assembleari".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Roger Castellanos va amnifestar ahir: "no proposem una partició sinó que ens remetem als principis fundacionals i constituents de la CUP i del nostre programa, de la nostra forma de funcionar i dels mecanismes que reivindiquem com a organització radicalment democràtica i assembleària".

En les seves declaracions, Castellanos va proposar un "marc de debat amb totes les garanties per poder debatre a fons sobre què s'entén pel procés independentista i en quina peça de l'engranatge es posiciona la CUP", per posar fi a la "polarització" que viu el partit.

Per a això, els dimissionaris han defensat un assemblearisme amb totes les entitats locals i territorials que eviti arribar a conclusions de blocs guanyadors i perdedors o "tenir pendent tot el país", sinó que busqui "els grans consensos i acords entre perspectives diferents dins la CUP".

Castellanos va reconèixer ahir que "la gent ha tingut més clar el paper que tenia la CUP que la mateixa CUP, i per això és necessari un debat profund a tots els nivells de l'organització, perquè ha faltat poder portar a terme el paper d'accelerador i de garantia del procés que van atorgar a la CUP les ultimes eleccions del 27 de setembre".

D'altra banda, el Secretariat Nacional de la CUP va iniciar ahir el seu procés de renovació interna, en una reunió en la qual hi va haver estirada d'orelles als sis crítics que van dimitir la setmana passada, els motius dels quals per deixar els seus càrrecs no són "compartits" per la resta dels seus ja excom-panys de direcció.

Més enllà de les crítiques dels sis dirigents que van dimitir la setmana passada, ahir la cúpula de la CUP es va reunir i va avalar la feina feta per la formació. Els diputats i exdiputats presents a la reunió d'ahir van destacar que, "malgrat la duresa de l'últim període polític, la tasca assembleària i democràtica de la CUP ha estat el més acurada possible", segons va informar la formació en un comunicat.

A més a més, el Secretariat Nacional "ha explicat que no comparteix els motius de les recents dimissions" i que "es va demanar a les persones dimissionàries que reconsideressin la seva decisió", sense èxit.

Amb la reunió d'ahir, el Secretariat de la formació, ara en funcions, ha obert el període electoral intern per escollir al llarg dels pròxims mesos la nova direcció. El Consell Polític de la formació haurà d'aprovar les pròximes setmanes el reglament electoral, per poder obrir el període de presentació de les candidatures d'equips.