L'escàndol de la conspiració del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha posat sobre la taula el nom de Daniel de Alfonso Laso, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i implicat directe en el cas. Però, qui és realment De Alfonso?

Tal i com recull la biografia publicada a la pàgina web de l'OAC, Daniel de Alfonso va néixer a Madrid l'any 1964 i és llicenciat en Dret per la Universitat de San Pablo CEU, una coneguda universitat privada catòlica de la capital espanyola.

L'any 1989 va entrar a la carrera judicial i tres anys més tard ascendia a magistrat de la secció setena (la penal) de l'Audiència Provincial de Barcelona. Des d'aquesta posició va tirar endavant la instrucció de l'assassinat del jove equatorià Wilson Pacheco a Barcelona, l'any 2002, per la qual va condemnar a 13 anys de presó dos porters de discoteca de la zona del Maremàgnum i un vigilant de seguretat.

De Alfonso va deixar l'Audiència l'any 2011 per fer-se càrrec de la direcció de l'OAC després de la mort del seu anterior responsable, el fiscal David Martínez Madero, el gener d'aquell mateix any.

Al llarg de la seva carrera, el director de l'OAC ha format part de l'Asociación Profesional de la Magistratura, una de les cinc agrupacions de jutges d'arreu de l'estat, coneguda pel seu tarannà conservador. Un tarannà que va generar recel en diversos partits en el moment de la seva elecció al Parlament, a proposta de CiU. De fet, el nomenament de De Alfonso va tirar endavant amb els vots favorables dels convergents, PSC, PPC i C's, les abstencions d'ERC i ICV-EUiA i un únic vot en contra, el de Solidaritat Catalana per la Independència.