El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya. Segons ACCIÓ, actualment hi ha unes 330 empreses catalanes al Regne Unit, la majoria de les quals es dediquen al sector industrial. L'any 2015 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 4.084 milions i Catalunya va importar del Regne Unit per valor de quasi 2.640 milions, el 3,5% de les importacions catalanes, segons dades d'ACCIÓ. Una relació comercial que l'any passat va créixer en el 21% i que es va traduir en un saldo positiu de 1.444 milions d'euros.

"Independentment del resultat del referèndum, caldrà obrir un període de negociacions", assegura Núria Betriu, directora general d'Indústria del Departament d'Empresa i Coneixement i consellera delegada d'ACCIÓ. Tot i això, creu que "la mentalitat flexible" de les empreses catalanes "sabrà adaptar-se a qualsevol resultat".

Les implicacions no només són de caire econòmic, sinó també polític. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va assegurar en un article al The Herald que un "no" a la UE justificarà la convocatòria d'un nou referèndum d'independència a Escòcia. Stefani Weiss, directora de l'oficina a Brussel·les del think tank alemany Bertelsmann Stiftung, assegura que "Irlanda del Nord i Irlanda, que tenen vincles molt propers, quedarien separades, i llavors hi ha Gal·les i Escòcia, que tenen moviments nacionalistes forts" de caràcter més europeista, assenyala.

A Catalunya, amb el Brexit es crearia un "precedent" de sortida d'un estat membre de la UE, que "beneficiaria el procés català, perquè trauria incertesa", segons Josep Costa-Font, professor a la London School of Economics. El govern espanyol, afegeix el director de Friends of Europe, Gilles Merritt, es trobaria "en una situació molt difícil", tot i que d'altres experts, com Fabian Zuleeg, de l'EPC, avisen que els catalans no haurien "d'esperar massa" del referèndum britànic i una hipotètica independència escocesa posterior.

Els catalans que sí que estan especialment pendents del referèndum són els que viuen al Regne Unit. "No sabem si tindrem els mateixos drets que fins ara", explica Marina Falcó, presidenta del casal català Catalans UK , "ni què passarà amb els diners que hem anat aportant a la societat britànica en forma d'impostos", afegeix. Josep Manuel Suárez, que va ser Delegat del Govern de la Generalitat al Regne Unit i Irlanda fins al passat mes de maig, es mostra convençut que "no caldrà visat ni permís de treball" en cas de Brexit, ja que "hi haurà acords bilaterals". En tot cas, i segons apunta Doru Frantescu, de VoteWatch, la pregunta que es faran molts ciutadans europeus demà en cas de Brexit podria ser la mateixa que s'hauran fet hores abans els britànics. "La població i les elits polítiques hauran de repensar la nova UE i preguntar-se si encara val la pena formar part d'aquest club", conclou.