Un nen d'uns dos anys i onze mesos d'edat que va ingressar diumenge de la setmana passada, dia 19 de juny, a l'Hospital de Mataró va morir al cap d'unes hores a causa d'una infecció per enterovirus, segons van confirmar a Efe fonts de l'hospital.

El sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, va explicar ahir, en una roda de premsa al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que el menor havia acudit a un centre d'atenció primària algunes hores abans que fos ingressat al mateix centre sanitari i que presentava un quadre de vòmits sense febre i que va ser enviat de tornada a casa. Posteriorment, l'infant va tornar a anar a l'hospital després de patir una "disminució del nivell de consciència".

"És un cas molt desgraciat d'un nen de tres anys que va ingressar d'urgències amb una disminució del nivell de consciència sense cap altra simptomatologia destacable i que en poques hores va tenir una aturada cardíaca fulminant que no vam aconseguir remuntar", va afegir Argimon.

També els responsables del departament de Salut de la Generalitat van apuntar que "no es pot confirmar" que existeixi una relació causa-efecte entre la mort del menor i la detecció d'un enterovirus, ja que hi ha diverses malalties que poden causar disminucions de la consciència que derivin d'aquest "tràgic desenllaç".

D'una altra banda, el secretari de Salut Pública del govern de la Generalitat, Joan Guix, va actualitzar el recompte d'afectats per aquest brot i va informar que en l'actualitat hi ha un total de 99 pacients afectats per l'enterovirus a Catalunya, 13 dels quals es troben ingressats, nou d'aquests en planta i quatre en unitats de cures intensives (UCI).

Els responsables del departament de Salut van apuntar que la situació del brot "està remetent clarament" i van recordar que els enterovirus s'estenen de forma més massiva entre els mesos de maig i juny.

Argimon també va afirmar que si ara se sortís al carrer i es prenguessin mostres de nens, molts tindrien enterovirus, però va assegurar que això no significa que aquests menors hagin d'emmalaltir ni tan sols lleument.