Els polítics del Regne Unit van fer aquest dijous un últim intent per convèncer l'electorat, en la vigília de l'històric referèndum d'avui sobre la permanència a la Unió Europea, el resultat del qual es preveu ajustat.

El primer ministre, el conservador David Cameron, i el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, van enaltir els avantatges de la permanència, mentre que el també tory Boris Johnson i el líder de l'UKIP, Nigel Farage, van reiterar les virtuts del Brexit. Els ministres principals d'Escòcia i Gal·les, Nicola Sturgeon i Carwyn Jones, així com l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, van advocar per la continuïtat, juntament amb un miler de signatures britàniques i el grup de música irlandès U2, que va demanar als seus conciutadans amb dret a vot que no abandonin la UE.

Segons una mitjana de les últimes enquestes, el resultat de la consulta, convocada per Cameron després de negociar un nou encaix d'aquest país a la UE, serà ajustat, amb victòria de l'opció de la permanència per el 51% dels vots enfront del 49%.

Un rècord de 46,5 milions d'electors són cridats a les urnes, obertes entre les 6 del matí i les 9 del vespre, per contestar la pregunta: "Hauria el Regne Unit de romandre com a membre de la Unió Europea o abandonar la Unió Europea?". Les dues possibles respostes, que s'han de marcar amb una ics, són: "Romandre com a membre de la UE" o "Sortir de la UE".

Podran votar en el plebiscit els ciutadans britànics i irlandesos majors de 18 anys que resideixen al Regne Unit i els ciutadans de la Mancomunitat Britànica de Nacions (Commonwealth) amb residència permanent al país, així com els britànics que portin vivint a l'estranger menys de 15 anys.

En una última arenga a l'electorat, el cap del govern va alertar ahir que el Regne Unit corre el risc d'"aïllar-se" si vota per sortir de la UE i va insistir que el país "és més fort i està millor" dins el bloc comú. El laborista Corbyn va destacar la importància del vot d'avui i va argumentar que el triomf del bàndol del Brexit, que podria derivar en un executiu encapçalat per tories euroescèptics, "posaria en risc el servei nacional de salut". En reflex de la tendència majoritària del vot a Londres, l'alcalde de la capital, Sadiq Khan, va subratllar que la permanència és el millor "per a l'ocupació, la seguretat, els drets i els valors laboristes".

En el bàndol oposat, l'exalcalde de Londres Boris Johnson, capitost oficiós de la campanya "Vota per Sortir", va instar els britànics a "creure" en el Regne Unit i forjar "una relació totalment nova" amb els "amics i socis del altre costat del Canal (de la Manxa)". Farage, que té un discurs xenòfob del qual s'ha volgut desmarcar Johnson, encara que no ha pogut evitar que protagonitzés la campanya, va demanar a l'electorat que voti "amb el cor i l'ànima" a favor d'abandonar la UE i va pintar el referèndum com un pols entre "el poble i el poder establert". A Escòcia, la ministra principal, l'independentista Nicola Sturgeon, ha instat els majoritàriament europeistes escocesos a donar suport en massa a la permanència i va recordar que "molts llocs de treball i inversió" en l'autonomia depenen del mercat únic.

Al costat dels polítics, gairebé mil empreses del Regne Unit i diverses figures del món de l'espectacle es van sumar a la campanya a favor de la UE, que ha tingut, en general, més suports públics que el seu rival.

El resultat del referèndum d'aquest dijous, que es coneixerà a primera de divendres, tindrà conseqüències en tots els sentits, tant econòmiques com polítiques per al futur de molts polítics del país, que es juguen la carrera segons pel que hagin apostat.