A les portes del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, un ambient de calma que precedeix la tempesta es respirava ahir a les institucions comunitàries, on s'encreuen els dits perquè triomfi la continuïtat i no es posi en perill el projecte europeu.

Tant la Comissió Europea (CE), com el Parlament Europeu (PE) i el Consell han continuat amb les seves activitats regulars en els últims dies, tot i que es percep certa tensió en l'ambient, i una gran incertesa, en espera de conèixer la decisió dels britànics.

El portaveu comunitari Margaritis Schinas va dir ahir en la roda de premsa diària de la institució que el seu president, Jean-Claude Juncker, "està en constant contacte per telèfon amb líders i amb els presidents de les institucions" en relació amb el referèndum al Regne Unit. Va explicar també que el col·legi de comissaris europeus va parlar ahir del tema, en el marc d'un debat sobre "el panorama polític a Europa i els esdeveniments polítics actuals i implicacions".

El que passi a Brussel·les després del vot dependrà molt del resultat obtingut, van indicar fonts europees. Si finalment triomfés el Brexit s'organitzaran amb tota probabilitat en els dies posteriors reunions extraordinàries al més alt nivell per abordar les conseqüències de mida cop al projecte comunitari. Fins ara només s'han convocat dues trobades a Brussel·les demà per analitzar el resultat del vot britànic. Una d'elles reunirà els presidents de la CE, Jean-Claude Juncker; del Consell Europeu, Donald Tusk; i del PE, Martin Schulz, juntament amb el primer ministre holandès, Mark Rutte, el país del qual presideix el Consell de la UE aquest semestre. Per la seva banda, el Parlament Europeu celebrarà una Conferència de Presidents, en la qual participaran el president d'aquesta institució i els líders dels grups polítics, cita de la qual podria sortir la convocatòria d'un ple extraordinari el diumenge 26, van dir fonts europees.

Juncker va reiterar en declaracions a la premsa que "seria bo per als britànics i per a la Unió que el Regne Unit es quedés a la UE" i va advertir que no hi haurà noves negociacions amb aquest país que, va assenyalar, ja ha obtingut "el màxim" que podia aconseguir de la UE. "No hi haurà renegociació ni sobre l'acord del mes de febrer ni en el context de renegociacions dels tractats. La sortida és la sortida", va advertir el polític luxemburguès.

El citat portaveu comunitari va assegurar, d'altra banda, que el president de la CE no té previst retirar-se en cas que triomfi l'opció de sortida de la UE en el referèndum britànic després de ser preguntat per aquesta possibilitat. Va recordar, a més, que des del febrer passat la CE va anunciar que no tenia intenció de participar en la campanya britànica. "És una qüestió que han de considerar els britànics, sense interferències externes", va reiterar Schinas.

Fonts diplomàtiques han indicat a Efe que si Londres opta per la continuïtat, la UE iniciarà immediatament la negociació de l'acord conclòs entre el Regne Unit i els altres estats membres el febrer passat. El ?Brexit portaria, però, a l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa, el qual regula la retirada d'un estat membre per trencar els actuals vincles.