El Brexit ha triomfat en el Regne Unit, per la qual cosa la UE perdrà un dels seus socis més importants i obre les portes a unes conseqüències que, per a molts pasïsos, seran importants.

No obstant això, com que el Regne Unit no formava part de la Unió Monetària les conseqüències per a la resta d'estats membres seran més suaus, encara que no cal menysprear les que es poden sofrir tan dins com fora del país.

Tres canvis globals

Com que la principal condició de la Unió Econòmica Europea és la lliure circulació de persones i mercaderies entre els seus estats membres, els dos efectes principals sobre l'economia d'ells serien clars.

El flux migratori en principi canviarà de forma important a Europa i estaríem davant un nou paradigma per a les persones que vulguin anar a treballar al Regne Unit i viceversa, ja que ressorgirien limitacions (visats, terminis?). Realment, com que aquest és el punt més utilitzat pels partidaris del Brexit ja s'estan fent concessions de la resta de membres per evitar-ho.

Aquests privilegis són un dels motius pels quals el govern va fer campanya a favor de mantenir el país en la Unió, amb el que sembla inevitable que seguim veient variacions en aquest aspecte i més restriccions en l'entrada migratòria cap a les illes.

El resultat econòmic per a tots seran imminents: més dificultat per treballar a Anglaterra i més necessitat d'acolliment cap a la resta de països.

Pel que fa a les mercaderies no és opinable que s'encariran les exportacions i importacions amb destinació o origen en el Regne Unit per la reaparició de taxes aranzelàries.

El Brexit ja estava tenint unes conseqüències directes sobre l'economia britànica, i especialment sobre la seva moneda que ha caigut més d'un 10% respecte a l'euro en els últims mesos.

La influència directa a Espanya

Unint aquests factors (lliura, aranzels, fronteres), el turisme, un dels sectors més rellevants de l'economia espanyola, es pot posar a tremolar: Les dades de l'INE (Institut Nacional d'Estadística) de 2015 mostren com el Regne Unit és, amb diferència, el principal emissor de turistes amb més de 15 milions de visitants anuals (quatre més que França i 5 que Alemanya).

Posant un exemple per valorar aquest impacte, un turista anglès que es va gastar 800 lliures en les seves vacances a Espanya al juliol realment va ingressar 1.150 euros en la nostra economia; no obstant això amb aquestes mateixes 800 lliures ara ingressaria poc més d'1.000 euros.

Per tant, una depreciació de la lliura per culpa del Brexit posa en risc un important flux d'ingressos a la nostra economia. No cal oblidar que, entre altres coses, per afavorir l'exportació (el turisme és una forma d'exportar) el Banc Central Europeu porta diversos mesos prenent mesures extraordinàries per provocar que l'euro se segueixi depreciant respecte a altres grans monedes. Espanya ho notaria significativament tenint en compte que, segons un recent informe del "World Travel & Tourism Council", el 16% de tota l'economia espanyola prové del sector dels viatges i les seves vinculacions.

Sens dubte, sembla que seria un moviment que perjudicaria al propi Regne Unit ja que encariria les seves importacions i exportacions; però no només a ells, també a tots els que realitzen aquestes operacions amb les illes britàniques, entre ells Espanya i principalment el seu sector turístic.