La presidenta de l'ultradretà Front Nacional (FN), Marine Le Pen, s'ha mostrat eufòrica pel resultat del referèndum sobre el "brexit" i ha reclamat que s'organitzi un altre igual a França i altres països de la Unió Europea (UE).

En un missatge en el seu compte twitter, Le Pen ha felicitat la decisió dels britànics de sortir de la Unió Europea: "Victoria de la llibertat!". "Com demano des de fa anys -ha afegit-, ara és necessari el mateix referèndum a França i als països de la Unió Europea".

En la mateixa línia, el vicepresident del FN, Florian Philippot, ha considerat en declaracions a l'emissora "France Info" que "estem vivint un moment absolutament històric en el ple sentit de la paraula. Ara cal escoltar als pobles, no es pot seguir avançant contra ells, malgrat els pobles".

"Crec que hi haurà avanços als diferents països de la UE i que aquesta UE està morta", ha conclòs Philippot, que ha interpretat el resultat del referèndum en el Regne Unit com la mostra d'"una torada a la realitat que ve dels pobles", que posa en evidència que pensen "molt malament" d'"aquesta aventura europea caòtica, que anava cada vegada més contra ells".

Tusk: "És un moment dramàtic"

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha afirmat que la sortida del Regne Unit de la UE és "dramàtica" i no es poden predir totes les conseqüències polítiques, però ha demanat no caure en reaccions histèriques i ha assegurat que els altres 27 socis estan preparats i romandran units.

També ha proposat als líders de la Unió Europea (UE) una reunió informal dels altres 27 socis del club comunitari en el context de la cimera europea dels dies 28 i 29 per "reflexionar" sobre el futur de la Unió"

Margallo advoca per fer "més Europa"

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha dit que rep amb "bastant preocupació" els resultats del referèndum britànic en el qual el Regne Unit ha votat a favor d'abandonar la UE i ha apostat per "més Europa" perquè no s'interpreti com "el principi de la fi del projecte".

"Ara sí que hem de sortir amb una declaració, un compromís de donar un salt avanci en la federalización de la unió econòmica i monetària i que no s'interpreti com el principi de la fi del projecte europeu", ha dit en declaracions a Onda Cero.

Schulz afirma que "no és una crisi per a la UE"

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha declarat que "lamenta molt" el resultat del referèndum britànic, però assegura que estaven preparats també per a una victòria del brexit i ha garantit que això "no és una crisi de la Unió Europea".

Schulz ha dit també que el procés per a la sortida del Regne Unit de la UE ha de ser iniciat "immediatament", després del que començaran les negociacions sobre el procediment de sortida del país del club comunitari, que el convertiran "en un tercer país en relació amb el major mercat únic del món".