El líder del PP, Mariano Rajoy, va voler, ahir a la tarda, extreure lliçons del referèndum pel qual el Regne Unit ha votat sortir de la UE dient que Espanya necessita un "govern fort" que tingui "crèdit i coratge" i "capacitat de negociar" a Europa. En el seu penúltim míting d'aquesta campanya electoral, celebrat a València, Rajoy va advertir també que després de les eleccions de diumenge "o hi ha un govern presidit pel PP" o serà un executiu "nuclear al voltant de radicals i extremistes, que no han portat mai res de bo a Espanya".

Com havia fet el matí a Terol, Rajoy va recordar la "mala notícia" que ha suposat el triomf del Brexit al Regne Unit, i va assenyalar que, per això, "de cara al futur", cal tenir en compte algunes coses. Així, va dir que "el governant ha de ser prudent i conèixer molt bé les conseqüències de les decisions que pren i de les que no pren", per destacar les que ell ha pres en aquests anys, com no acceptar el rescat. Tot per subratllar que aquest període ha donat al seu govern "experiència, coneixement, fortalesa, capacitat de negociar a Europa, crèdit, coratge i determinació", i això és el que necessita el país. "Espanya necessita un govern fort i no un govern en pràctiques", va concloure Rajoy apel·lant també de nou a la seva experiència davant de la inexperiència dels seus principals adversaris.

A més, el cap de l'Executiu en funcions va treure una altra conclusió del que ha passat al Regne Unit: que "cal caminar amb molta cura a l'hora de convocar un referèndum", amb el qual el governant a més, va criticar, està traslladant al poble una decisió que li correspon a ell prendre.

Rajoy, que es va mostrar convençut de la victòria del PP a les eleccions de diumenge, va insistir en la seva crida a concentrar en el seu partit els vots dels moderats per fer front als "radicals i extremistes" de Podem. En aquesta línia, va reiterar que els vots que Ciutadans va rebre en 25 províncies no li van aportar cap escó però li van treure diputats al PP i se'ls van facilitar als "extremistes". Per això va apel·lar al fet que els que vulguin una Espanya unida i en la qual es respecti la sobirania nacional i la igualtat entre tots els espanyols que donin el seu suport al PP perquè és el partit que ho pot garantir.

Mariano Rajoy va posar a més els exemples d'ajuntaments com Madrid i Barcelona, amb la paralització d'inversions importants, per assenyalar que "quan s'actua anteposant la ideologia i els prejudicis a les necessitats de la gent es fa un pobre favor al país". I això, va advertir, és el que porten els "radicals". Són, va afegir, "uns senyors que estan en altres coses, als quals no els val res del que va passar en el passat i volen un referèndum restant el dret a opinar de tots els espanyols i un programa econòmic" que no portaria el país "a cap altre lloc més que a la ruïna".