La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va anunciar ahir que demanarà que s'iniciïn "converses immediatament" amb les institucions europees per "protegir el lloc d'Escòcia a la UE", després del vot favorable del Regne Unit al Brexit.

En una compareixença després de reunir-se amb el seu gabinet a Edimburg, capital d'Escòcia, va precisar que sol·licitarà entrevistar-se amb els dirigents de la Unió Europea a Brussel·les i amb "altres estats membres" per analitzar "totes les opcions possibles" per a la regió. En els propers dies, establirà un equip d'assessorament amb experts en finances, dret i diplomàcia per examinar les alternatives i el seu procediment, va assenyalar.

La dirigent independentista va confirmar a més que el seu govern impulsarà la legislació necessària per facilitar un possible segon referèndum d'independència a Escòcia, una opció que, va dir, "està sobre la taula".

Els escocesos van votar en massa a favor de romandre a la UE en el referèndum de dijous, que van guanyar els partidaris de la sortida del bloc pel 52 % dels vots enfront del 48 %.

Sturgeon va convocar els seus ministres a la seva residència oficial a la capital escocesa per decidir "els passos que cal seguir" després dels resultats de la consulta, que han provocat manifestacions de protesta a la regió del Regne Unit més europeista.

Entre altres coses, el govern escocès va acordar convocar els cònsols dels països europeus per veure com es poden atendre les seves comunitats, i Sturgeon va subratllar que els comunitaris establerts a Escòcia "són benvinguts".

"Protegir la nació"

La primera ministra va insistir que l'executiu del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que governa en majoria, procedirà de manera "estable i eficaç" per "protegir decisivament els interessos" de la nació històrica. Es va comprometre també a treballar dur per assegurar que Escòcia seguirà sent "un lloc atractiu per als negocis".

Després de conèixer el resultat del plebiscit sobre la UE, Sturgeon va dir ahir que un nou referèndum d'independència és "altament probable".

"Tal com estan les coses, Escòcia afronta la perspectiva que la facin fora de la UE contra la seva voluntat. Considero que això és democràticament inacceptable", va declarar. Els britànics van votar dijous majoritàriament a favor d'abandonar la Unió Europea, en contrast amb el vot escocès, en què el 62 % va votar a favor de la permanència enfront del 38 %.