Les eleccions al Congrés dels Diputats d'ahir han girat moltes truites al Bages respecte als comicis de tot just fa mig any, i Esquerra i Convergència són la cara i la creu d'aquest capgirament. Els republicans s'imposen en el conjunt de la comarca per primer cop en l'etapa democràtica en uns comicis generals, i ho fan en detriment dels convergents, que el 20 de desembre passat encara van aconseguir ser primera força comarcal (llavors, sota les sigles DiL, Democràcia i Llibertat).

ERC ha aconseguit sumar 436 vots més que els que va assolir el 20-D, increment que li ha permès superar la barrera dels 19.000 en unes generals (19.406, exactament). Per contra, Convergència -que queda en segona posició- ha perdut 2.698 vots en el conjunt del Bages -tan sols a Manresa, més d'un miler- i en tot just mig any ha passat d'estar a prop de superar els 20.000 a estar encara més a prop de caure per sota dels 17.000.

Poble per poble, l'evidència

Però tant com la xifra total de vots, és igual o més cru per a Convergència el que reflecteixen els resultats poble per poble. Dels 30 municipis que hi ha actualment al Bages, en 13 (el 43% del total), la força guanyadora en aquestes eleccions ha canviat respecte de la que ho va ser en els comicis del 20 de desembre passat. I aquí és on encara es fa més evident el cop sofert per la formació liderada Francesc Homs. Dels 13 municipis abans esmentats on hi ha hagut aquest canvi de líder, en 10, el partit destronat dels resultats que hi havia donat el 20-D és Convergència (comptant-hi Fonollosa, on aquesta formació va empatar a vots amb ERC en els comicis anteriors). Dels 14 municipis on els convergents es van imposar fa mig any, ara n'han aguantat cinc: Gaià, Navarcles, Sant Feliu, Sant Mateu i Talamanca.

En dos municipis hi ha hagut intercanvi de cromos entre Esquerra i En Comú Podem. A Monistrol han guanyat els republicans en detriment de la formació liderada per Xavier Domènech, i a Balsareny el canvi ha estat en sentit contrari. ERC és primera força en 17 municipis (inclòs Manresa), i ECP, en 7. El PSC, que el 20 de desembre va perdre els principals bastions que tenia i això va fer que no s'imposés en cap dels municipis de la comarca, aquesta vegada en recupera un, Súria.