ERC ha aconseguit situar-se com a primera força política a Berga en unes eleccions generals per primer cop. Els comicis d'ahir, més enllà de les lectures que se'n puguin fer a nivell estatal i de la disminució de la participació, deixen un panorama inèdit a la capital del Berguedà amb els republicans encapçalant, per primer cop, la llista de partits que s'hi presentaven, i assoleixen 2.370 vots a Berga, que suposen el 32,91% del total, i desbanquen el regnat que havia aconseguit CiU en els darrers comicis, i anteriorment, el PSC.

Els militants d'ERC de la ciutat i la comarca ahir presents al seu local de la plaça de Sant Pere segui-en la darrera part de l'escrutini contents dels resultats assolits a nivell nacional, però també al Berguedà. Després del bon paper obtingut el passat 20 de desembre, quan els republicans van aconseguir escalar fins a la segona força més votada, deixant enrere el PSC, amb 2.269 sufragis i el 29,12% del total, la formació ha continuat creixent fent de nou el millor paper des del 2004 en unes eleccions generals a la comarca (quan en van tenir 2.741.) El president de l'executiva local, Jaume Giménez, es mostrava content ahir de la victòria al Berguedà. "Finalment s'ha confirmat la tendència a l'alça que va començar a les eleccions europees i que va seguir a les generals de tot just fa uns mesos", va dir. Segons Giménez, però, la feina no acaba aquí i creu que "ara l'objectiu és continuar creixent i ser la primera força i, si pot ser, aconseguir ser-ho dins de la nova república catalana".

Per al president de l'executiva a Berga, el fet que ERC hagi obtingut una destacada victòria a nivell berguedà -tant a Berga com a la comarca- i sense desmerèixer la feina municipalista que està fent ERC al Berguedà, creu que la victòria està poc relacionada amb aquesta vessant local. En aquest sentit va destacar que "a les eleccions generals hi té poc a veure el tema local, crec que la gent ha cregut en nosaltres perquè ara mateix estem en una fase del procés sobiranista molt delicada, estem als cent metres per arribar al cim i els berguedans, i molts catalans, han vist que ERC és el partit que està portant el procés sobiranista endavant d'una manera ferma".

El candidat del Berguedà a la llista d'ERC al Congrés, Oriol Ortega, va fer esment també al suport públic que han rebut de membres de l'esquerra independentista en els darrers dies.