Per analitzar el resultat de les eleccions d'ahir a Manresa va caldre obrir el llibre d'història. Esquerra va guanyar els comicis -7.808 vots (24,29%)- i amb aquesta victòria assolia una fita molt important -obtenir el nombre de vots més alt en una població sempre ho és- però per poder descriure la seva veritable dimensió es necessari mirar enrera, molt enrera.

Des del període de la República, els republicans no havien estat els més votats en unes eleccions a la capital del Bages.

A les municipals del 12 d'abril del 1931, a Manresa va guanyar Concentració Republicana amb 16 regidors, 7 la Lliga, 3 els Carlins i 2 la Federació Social Republicana. El 14 de gener del 1934 Concentració Republicana també va ser la més votada. Com a Front d'Esquerres de Catalunya, els republicans també van ser els que més sufragis van aconseguir a les eleccions a Corts del 16 de febrer del 1936.

La guerra i la dictadura ho van trencar tot i amb la recuperació de la democràcia les urnes no havien donat victòria republicana a Manresa en cap dels 38 comicis municipals, al Parlament de Catalunya, generals i europeus. Fins ahir, que se celebraven les eleccions número 39.

Nou cicle

Des del 1977 Convergència i el PSC s'havien anat passant la primera i la segona posició a excepció de a les eleccions al Parlament Europeu del 2014 i als comicis del passat 21 de desembre en els què Esquerra va ser la segona força.

Però hi ha hagut també altres aspectes molt destacats. Mentre ERC ahir va guanyar uns quants vots a Manresa (229) en relació als anteriors comicis, Convergència en va perdre: 8.356 sufragis (24,06%) fa 6 mesos i 7.245 (22,54%) ahir.

Caldria tenir en compte, però, que amb un cens gairebé idèntic que fa 6 mesos, si els ciutadans que van votar Democràcia i Llibertat ho haguessin tornat a fer ahir qui hauria guanyat les eleccions hauria estat Convergència.

En Comú Podem manté la tercera posició assolida en les anteriors generals, però perd més de 350 vots malgrat que augmenta en percentatge: del 18,96% al 19,35%. El fenomen s'explica per la baixada de la participació.

Caiguda

Pel que fa al PSC, manté la quarta posició, però les urnes ahir van aprofundir en la ferida que té oberta i que és una autèntica sagnia de votants. Si fins ara el pitjor resultat electoral assolit pels socialistes en uns comicis celebrats a la capital del Bages eren els 4.678 vots de les passades eleccions generals, ahir van marcar un nou rècord amb 4.366 vots

Pel que fa a C's, que li havia fet el sorpasso al PP, ahir es va desplomar (de 3.085 a 2.363 vots) i el PP va recuperar terreny (de 3.042 a 3.396 vots).