Israel anunciarà avui un acord de reconciliació amb Turquia que posarà fi a la crisi entre els dos països iniciada el 2010 i per la qual compensarà les víctimes de la Flotilla de la Llibertat amb 20 milions de dòlars. Ho va avançar ahir el servei de notícies Ynet per mitjà d'un alt funcionari del govern israelià, que va assegurar que l'anunci es farà avui a Roma, on el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, està de viatge oficial.

La font, citada des de l'anonimat, va confirmar informacions procedents de Turquia que Israel compensarà amb 20 milions de dòlars les víctimes -10 activistes morts i desenes de ferits- del Mavi Marmara, el vaixell que encapçalava el 2010 la flotilla i que va ser interceptat per comandaments d'elit israelians.

L'incident va ser el colofó d'una cadena de desacords entre els dos governs que s'havia iniciat anys enrere i que va fer que el llavors primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, retirés el seu ambaixador d'Israel.

El Mavi Marmara es dirigia a Gaza per aigües internacionals per trencar el bloqueig israelià a la franja i portar-hi ajuda humanitària.

Arran del succés, i de les crítiques internacionals consegüents, Israel va alleugerir parcialment el bloqueig que hi aplicava des que el moviment islamista Hamàs va prendre el control de la franja de Gaza el 2007.