ERC es manté com a segona força política a Catalunya a les eleccions generals celebrades ahir, encara que va aconseguir incrementar el seu percentatge de vots, però per al seu líder, Oriol Junqueras, la principal conclusió després del triomf i creixement del Partit Popular és que "Espanya és irreformable".

En una compareixença a la seu electoral d'ERC, ubicada ahir al Centre Cultural del Born de Barcelona, Junqueras va destacar que els d'ahir van tornar a ser "els millors resultats de la història" per a ERC, perquè ha tornat a revalidar els seus nou diputats aconseguits el passat 20 de desembre, però ha augmentat el percentatge de vots, i ha guanyat a les circumscripcions de Girona i Lleida.

Curiosament, l'augment de vots obtinguts per ERC es visualitza millor al Senat que al Congrés, en passar de 6 a 10 senadors, cosa que es materialitza amb 1 escó a Barcelona, 3 a Girona, 3 a Lleida i 3 a Tarragona.

Per al president de la formació republicana, el fet que a tot l'estat espanyol hagi tornat a guanyar el Partit Popular i que com a segona força es mantingui el PSOE, i no Podem, significa que "l'estat espanyol és irreformable, no vol canviar, vol seguir com ha estat en les últimes dècades i, per contra, els resultats a Catalunya no tenen res a veure".

Segons va assegurar Junqueras en conèixer els resultats, "l'únic canvi possible i real és el que suposa una Catalunya independent i més justa", pel que va fer una crida als que desitgin aquest canvi "per fer-lo possible" cosa que implica també, va precisar, deixar enrere "la guerra bruta i les clavegueres de l'estat".

"Tornem a abraçar tots els que desitgin aquest nou país, i a impulsar el full de ruta cap a la independència", va explicar abans de reafirmar "el compromís amb la majoria parlamentària i el desig d'ampliar les bases tant com sigui possible, perquè aquells que veien d'altres possibilitats de canvi, avui veuen que en realitat no existeixen".

El cap de llista d'ERC per Barcelona, Gabriel Rufián, va demanar a En Comú Podem (ECP) "que se sumin a l'únic canvi possible, perquè el país que vosaltres voleu ja existeix i es diu Catalunya".

Rufián va subratllar que ERC és el partit que més ha pujat en aquestes eleccions en percentatge de vots a Catalunya, "cosa que significa que els ciutadans ens han vist com la força útil".

"Els resultats en l'àmbit espanyol indiquen que no és possible cap canvi, perquè ha tornat a guanyar el PP, -va apuntar el cap de llista republicà per Barcelona- pel que el millor és seguir impulsant el full de ruta i respectar el mandat popular que vam obtenir el 27-S".

"Ja que ERC s'ha mantingut en nombre de diputats, però també ha pujat en percentatge de vots, -va explicar Rufián- tornem a dir-los als companys d'ECP que se sumin a l'autèntic canvi, perquè el canvi que somieu ja existeix, i es diu república catalana, sou benvinguts".

Els dos líders republicans van valorar els resultats electorals de la jornada d'ahir acompanyats de la resta de candidats i d'altres dirigents de la formació republicana, amb la presència de diverses dotzenes de militants que els van aplaudir, encara que a la seu electoral regnava un ambient d'alegria moderada i no s'hi van veure gestos de satisfacció gaire explícits.