El foc encreuat entre PSOE i Unidos Podemos va continuar ahir a la nit quan el líder de la formació roja, Pedro Sánchez, va comparèixer davant de la militància per valorar els resultats electorals. El candidat socialista va assegurar que, malgrat que continuen sent la primera força de l'esquerra, "no estic satisfet" amb el resultat de les urnes i va culpar Pablo Iglesias d'haver permès al PP augmentar escons.

"Espero que Iglesias reflexioni sobre aquests resultats. Va tenir la possibilitat de votar un govern progressista i posar fi al govern de Rajoy, però la intransigència i l'interès personal por sobre de l'interès general ha permès millorar els resultats al PP", va acusar Sán-chez en la compareixença davant dels mitjans a la seu de Ferraz.

Aclamat per uns 300 militants i flanquejat per membres de la seva candidatura i del seu comitè d'experts, el líder socialista va reivindicar que "malgrat les dificultats extraordinàries" i els "auguris que anunciaven un fort retrocés i la pèrdua de rellevància", el PSOE "ha tornat a refermar la seva condició de partit hegemònic. No estic satisfet, els socialistes volem gua-nyar, però som la primera força de l'esquerra", va recalcar Sánchez, a estones somrient davant d'un auditori que va cridar "president, president", i en què no va faltar la seva dona, Begoña Gómez.

Sánchez, que va telefonar a Rajoy per felicitar-lo, va apuntar que el resultat fa possible que el PSOE, com a partit de "progrés" i de les "reformes", mantingui els seus compromisos de posar fi a l'atur, lluitar contra la corrupció, construir una Europa social, regenerar les institucions i reformar la Constitució, entre d'altres.

L'atac a Iglesias va ser secundat per diversos càrrecs socialistes. "Impedir un govern del canvi amb president socialista el març, per això?", es va preguntar el responsable econòmic del PSOE, Jordi Sevilla, a Twitter. Per a l'exministre, "la pinça" contra el diàleg i els acors de canvi ha beneficiat Rajoy.

Igual de contundent va ser Isabel Rodríguez, portaveu adjunta del Comitè Electoral del PSOE, que a les xarxes socials va escriure: "suposo que Rajoy ja deu haver trucat a Iglesias per donar-li les gràcies". La número 4 en la llista per Madrid al Congrés, Ángeles Álvarez, va recordar a Iglesias que "a la política s'hi ve a parlar i a construir, no a jugar al Risk".

La candidata del PSC, Meritxell Batet, va fer una crida a pactar "un govern del canvi" en les negociacions que ara vindran. Per a la socialista, el resultat va ser tan semblant al del 20-D que creu que "no calien unes noves eleccions, només escoltar els ciutadans, acceptar el resultat i donar suport a Pedro Sánchez", i per això aposta per intentar l'acord que fa uns mesos va ser impossible, agrupant socialistes, Podem, les confluències i C's per fer Sánchez president del govern. Amb tot, no va dubtar a culpar el partit d'Iglesias d'haver anat a uns segons comicis i va demanar que "reflexioni" sobre el que va fer, en considerar-lo responsable que ara "Rajoy i el PP tinguin més fortalesa". Sobre els resultats de Catalunya, Batet es va limitar a dir que el PSC no està "satisfet", però va treure pit de ser encara "la tercera força en vots".