El President català, Carles Puigdemont, va constatar ahir que no hi ha alternatives a la independència davant el projecte "immòbil" de l'Estat, pel que va fer una crida als que "fantasiegen" amb referèndums a sumar-se al procés independentista.

Al Museu Marítim de Barcelona, on CDC seguia la nit electoral, Puigdemont va indicar que aquestes eleccions "innecessàries" no han fet canviar "la realitat" del procés sobiranista, la qual cosa serveix, segons el seu parer, per "ser més forts i decidits" per als pròxims mesos. El President català, que va comparèixer amb el líder de CDC, Artur Mas, i el candidat Francesc Homs, va dir que, si el 20-D es va constatar "la defunció de la tercera via", després dels comicis d'ahir es comprova que "el referèndum no gaudeix de bona salut". En aquest sentit, va demanar que "prenguin nota" els que pensen que pot haver-hi un espai entre el procés "en moviment" de l'independentisme o l'Espanya "immòbil" que aposta pel mateix "corregit i augmentat". "No hi ha alternatives més enllà d'aquestes dues", va recalcar.

El candidat de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, va avisar que l'independentisme serà "decisiu" per a la formació d'un nou govern a Espanya i es va declarar disposat a fer fora el PP de la Moncloa. "Dedicaré això a Fernández Díaz i a tots aquells que han fet guerra bruta i que han utilitzat les clavegueres de l'Estat, perquè malgrat el conjunt del resultat, nosaltres estem a punt i disposats a fer-los fora de la Moncloa, i ho farem", va remarcar en la seva compareixença per valorar els resultats electorals. Homs va constatar que els convergents tenen una "grandíssima capacitat de resistir" i va opinar que, ateses les circumstàncies, els queda un "regust positiu" d'aquestes eleccions.

Feta la valoració des del punt de vista del partit, va constatar que la repetició de comicis "no porta enlloc". "Mal que els pesi, l'independentisme torna a ser decisiu. Han volgut negar la realitat del que representem, però la realitat els ha trucat a la porta", va remarcar Homs, que va reiterar una de les seves consignes en campanya: "els nostres vots aniran a preu d'or". En aquest punt, va recordar les 15 condicions que ell mateix va dibuixar per fer pactes postelectorals, entre les quals figura la de desallotjar el PP de la Moncloa.

Per la seva part, el president de CDC, Artur Mas, va aprofitar per atribuir les culpes de la victòria d'En Comú Podem a ERC. "Si ha guanyat és perquè no va ser possible la suma del sobiranisme", va assenyalar l'expresident de la Generalitat, que va defensar que el 27-S va demostrar que quan el món sobiranista va junt, guanya les eleccions. La victòria d'En Comú Podem, va continuar, "no és precisament el que més interessa a nivell de país, independentment dels càlculs dels partits". Mas va fer aquest retret, va dir, sobretot com a missatge de cara al futur.

També va fer una reflexió en clau de partit just a les portes de la fundació d'una nova formació política a partir de CDC. Va apuntar que a Catalunya hi ha una "base sòlida de gent que necessita confiar en un partit com Convergència".