La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts 14 treballadors de l'empresa pública d'Administració d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) en una operació pel presumpte sobrecost de més de 82 milions d'euros en tres obres de l'alta velocitat a la zona de l'estació de La Sagrera, a Barcelona.

També s'estan portant a terme escorcolls en 15 domicilis a Barcelona i Madrid, tant particulars com seus professionals dels diversos ens públics i privats que participen en les obres, ha informat aquest dimarts la Fiscalia Anticorrupció en un comunicat.

L'operació la dirigeix el jutjat d'instrucció 26 de Barcelona a partir d'una querella de la Fiscalia Especial contra la Corrupció, que va començar la investigació el novembre del 2014 i després de rebre una denúncia presentada pel president d'Adif.

Aquesta denúncia, presentada per Adif a la Fiscalia, manifestava que en tres obres públiques de l'alta velocitat a la zona de l'estació de La Sagrera de Barcelona s'havien detectat dobles mesuraments que reflectien diferències substancials entre l'obra certificada com a feta i la que en realitat s'havia executat.

Així, presumptament es van emetre de manera reiterada i intencionada successives certificacions d'obra amb imports molt superiors als treballs que en realitat van realitzar les empreses contractistes; la denúncia d'Adif quantifica el sobrecost total de les tres obres en més de 82 milions.

Són tres projectes: la construcció dels accessos a l'estació de La Sagrera, la construcció de l'estructura de la mateixa estació i la construcció de la plataforma de la línia d'alta velocitat en el sector Sant Andreu del tram La Sagrera-Nus de la Trinitat.

«Indicis sòlids»

La Fiscalia veu indicis que en la trama no només han participat funcionaris directament relacionats amb les obres, sinó també diferents treballadors d'empreses privades col·laboradores, i persones directives de les empreses contractistes beneficiades pel desviament de diners públics.

La Fiscalia veu "indicis sòlids" que el falsejament de les certificacions d'obra responia a la intenció d'afavorir indegudament les empreses contractistes, que presumptament havien estat percebent d'aquesta manera sumes de diners molt superiors a les que realment els corresponia rebre.

14.