La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge imputar Gabriela i Javier de la Rosa, fills de l'empresari Javier de la Rosa, per haver rebut, juntament amb Oleguer Pujol, 11,5 milions d'euros de comissions per intercedir en una operació de compravenda d'oficines del Banc Santander.

En un escrit, a què ha tingut accés Efe, la Fiscalia demana a més al magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que traslladi al seu company José de la Mata, que investiga al mateix tribunal la resta de la família Pujol, la causa que porta contra Oleguer, el germà petit, per una sèrie d'operacions milionàries sospitoses.

La Fiscalia li fa aquesta petició després de rebre informes policials sobre les operacions investigades, entre elles la venda el 2008 de 1.152 oficines del Santander a l'empresa Sun Capital per 2.177 milions d'euros, i també les conclusions del registre que es va fer a Holanda a l'empresa ITPS Group, que l'hauria ajudat a ocultar les comissions d'aquella compravenda mitjançant societats pantalla.

Segons la Fiscalia, aquelles comissions es "van camuflar" a través de diversos contractes d'assessoria entre Sun Capital i dues empreses radicades al paradís fiscal de les Illes Verges britàniques: Ard Choille, vinculada a Oleguer Pujol, i Marway, relacionada amb els germans De la Rosa. Aquestes dues empreses estaven al seu torn controlades per ITPS Group, societat de La Haia propietat dels holandesos John Willekes MacDonald i Jacob Broers, la imputació dels quals també demana la Fiscalia en l'escrit.

Ard Choille va rebre 6,8 milions d'euros de Sun Capital i Marway va percebre uns altres 5,5 milions, diners que després va passar, en el primer cas, a l'empresa d'Illes Verges Aegle Internacional, de Pujol i Iglesias, i, en el segon, a les societats del mateix paradís fiscal Barcem i Davenport Trading, de Gabriela de la Rosa i de l'empresari José María Villalonga (al qual s'ha demanat la imputació). En el cas de Barcem, que després va passar a ser de Javier de la Rosa fill, les seves accions estaven custodiades per Mossfon Trust, del despatx panameny Mossak Fonseca, i va obrir el 2008 un compte a Guernsey on va dipositar 2,2 milions, per després transferir 2,1 milions a una entitat Suïssa la titularitat de la qual no detalla el fiscal. Malgrat que a la firma IPTS d'Holanda no es van trobar documents implicatoris, el fiscal recorda que en una agenda que es va intervenir en el registre de la casa d'Oleguer Pujol apareixen unes anotacions del gener del 2008 en les quals es recullen els "honoraris" del 2,2 % que cobrava Jacob Broers per prestar les seves societats pantalla.

Javier de la Rosa, que es va negar a comparèixer davant la comissió d'investigació del cas Pujol al Parlament, va arribar a ser definit com a "empresari model" per l'expresident català Jordi Pujol i ha ingressat a la presó en tres ocasions per sengles casos de corrupció, entre ells el del Grand Tibidabo.

Quant a la petició que la causa contra Oleguer Pujol la porti el jutge De la Mata, el fiscal es basa en què els diners que va invertir Pujol en diverses operacions immobiliàries de la seva empresa Drago Capital "prové d'un lloc comú als seus germans", que estan imputats a l'altre jutjat juntament amb els pares. En concret, hauria provingut d'un compte del banc andorrà Andbank, que al seu torn es va nodrir de transferències i ingressos en efectiu entre el 1992 i el 2000 per més de 697.000 euros.

Almenys deu d'aquelles transferències les va rebre Oleguer Pujol de comptes del seu germà gran, Jordi Pujol. Aquells diners es van destinar, segons el fiscal, a la compra de productes financers, aportacions al fons de Drago Real Estate i inversions a Panamà.