El cap de llista d'ERC a les eleccions al Congrés, Gabriel Rufián, va lamentar la victòria de Partit Popular a l'Estat espanyol a les eleccions celebrades diumenge passat, un escenari "dramàtic".

El diputat electe republicà, que va insistir que, en vot, Catalunya i Espanya són "dos països diferents", va assegurar que diumenge a les urnes es va deixar enrere "la decència": "El PP ha tret un diputat per cada cas de corrupció", va etzibar.

El cap de llista republicà, que va comparèixer al costat del seu número 2, Joan Tardà, es va queixar de l'abstencionisme, "més propi" de l'esquerra: "al votant del PP tant li fa què fa Jorge Fernández Díaz al seu despatx; al contrari, galvanitza". A més a més, el republicà va negar que hagin "atacat" En Comú Podem i va tornar a "interpel·lar-los" perquè se sumin a la construcció de la república catalana i perquè revelin com executaran "la seva promesa electoral", un referèndum pactat. "L'independentisme és més fort que mai", va resoldre hores després del 26-J, pels resultats d'ERC i CDC.

Els republicans, que van reunir la permanent nacional, consideren que en clau estatal el sorpasso s'ha produït a la "decència" i van reiterar que veuen Espanya "absolutament irreformable", tal com ja van apuntar diumenge al vespre.

Donar veu a Catalunya

En clau de governabilitat a l'Estat, el cap de llista dels republicans per Barcelona va assegurar que "les portes estan obertes", lluny però de donar suport a un govern de dretes.

La formació republicana també va posar com a línia vermella que "un govern de canvi" respecti la plena sobirania de Catalunya i les institucions catalanes. "No és una petició, o una condició, sinó no trair el mandat que tenim darrere; qui vulgui ser líder del canvi que com a mínim doni veu al poble de Catalunya", va insistir Gabriel Rufián.