El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha reclamat aquest dimarts al govern britànic que "clarifiqui la seva posició" sobre el ´Brexit´ per evitar "un període d´incertesa prolongada". En un debat a l´Eurocambra sobre el referèndum britànic, el luxemburguès ha dit que cal "respectar la democràcia britànica i la seva expressió" però també "assumir les conseqüències" dels resultats. Davant dels crits de la bancada de l´UKIP a Brussel·les, Juncker ha etzibat al seu líder, Nigel Farage: "Per què sou aquí?". Juncker ha advertit que "sense notificació" de la sortida "no hi haurà negociacions".

El president de la Comissió Europea ha assegurat que ha "prohibit" als seus comissaris i directors generals "negociar amb representants del govern britànic" sobre la sortida del Regne Unit. "No hi ha d´haver discussions amb representants britànics. Sense notificació no hi ha negociació", ha remarcat el president de la Comissió.

El moment de la picabaralla de Juncker amb Farage

Durant el debat, i davant dels aplaudiments i xiulets d´alguns dels eurodiputats de l´UKIP, Juncker ha interpel·lat el seu líder, Nigel Farage. "És l´última vegada que aplaudiu aquí", els ha dit, assegurant estar "una mica sorprès" que siguin al parlament de Brussel·les. "Lluitàveu per la sortida, els britànics han votat a favor de sortir. Per què sou aquí?", li ha demanat.

Nigel Farage, en la seva intervenció, ha acusat els líders europeus i eurodiputats de "negar la realitat". "No és divertit? Quan vaig venir aquí, fa 17 anys, i vaig dir que volia liderar la campanya perquè el Regne Unit marxés, tots us en vau riure de mi. Ara no rieu, eh?", els ha etzibat.

El resultat del referèndum, ha dit Farage, ha estat "sísmic, no només per la política britànica, sinó per la europea". "Som una esperança pels demòcrates de la resta d´Europa", ha indicat el líder de l´UKIP, remarcant que el Regne Unit "no serà l´últim estat en marxar de la UE". Farage ha dit que el govern britànic no hauria de trigar "massa" en activar l´article 50 per la sortida de la UE, però ha demanat una "actitud d´adults i sensatesa" a l´hora de negociar.

"Siguem pragmàtics, sensats i realistes" per crear un acord comercial entre Brussel·les i Londres, ha dit Farage, remarcant que "fins i tot cap acord és millor pel Regne Unit que el robatori actual".

"Volen destruir Europa"

El líder del partit popular a l´Eurocambra, l´alemany Manfred Weber, ha assegurat que el ´Brexit´ "és una victòria dels populistes" i ha advertit que hi ha forces que volen "destruir Europa". "Tothom ha de saber què està en joc: divisió o cooperació, murs o ponts, nacionalisme o Europa", ha indicat Weber. "El Regne Unit està sense lideratge, els seus partits estan totalment fragmentats, hi ha la possibilitat d´un referèndum a Escòcia", ha recordat, assenyalant que "la Gran Bretanya, amb aquest referèndum, s´ha destruït a sí mateixa".

El líder dels Conservadors i Reformistes Europeus a l´Eurocambra, el britànic pro-Brexit Syed Kamall, ha destacat que tots han de "respectar la voluntat dels britànics, treballar junts i seguir endavant". "Hi ha xoc i molta emoció en ambdós costats del canal", ha indicat Kamall, remarcant mantenir el "cap fred". Kamall ha dit que "no es tracta de la rapidesa de les negociacions, sinó de l´acord final". "Esdevinguem bons veïns i no seguim sent uns llogaters reticents", ha demanat.

Escòcia

L´eurodiputat escocès de l´SNP Alyn Smith, en una intervenció que ha estat molt aplaudida per la resta de membres del Parlament, ha defensat el paper d´Escòcia dins de la UE. "Si us plau, recordeu això: Escòcia no us ha decebut. Si us plau, us ho prego, no decebeu ara vosaltres a Escòcia", ha defensat Smith, remarcant que el lloc dels escocesos dins de la UE "sigui respectat". "Hi ha molt a negociar, necessitem mantenir el cap fred", ha insistit.