El president català, Carles Puigdemont, ha remarcat aquest dimarts que el projecte independentista no ha quedat "enterrat per tones de conxorxes, clavegueres i guerra bruta de l'Estat", al qual ha apel·lat a acceptar la "realitat" que el sobiranisme està "més viu que mai".

Puigdemont s'ha referit de forma velada a les converses entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, durant un míting juntament amb el cartell de CDC, Francesc Homs, a Cambrils (Baix Camp).

Puigdemont ha demanat el vot per CDC per reforçar el seu Govern perquè ha considerat que a l'Estat miraran diumenge a la nit "si el president del qual no han après a dir el cognom ha tingut un bon resultat o no", en referència a si mateix.

En aquest sentit, ha demanat "no deixar per a setembre", quan hi haurà la qüestió de confiança, el que "es pot fer el 26 de juny", perquè "és diferent encarar el tram que quedarà" si diumenge que ve, entre el món sobiranista, "ens donem entre tots confiança o no".

Per a Puigdemont, diumenge el Govern del PP es donarà "un bany de realisme" i constatarà, segons els seus auguris, que el procés sobiranista "no s'ha diluït com un terròs de sucre ni està enterrat per tona de conjures, clavegueres i guerra bruta de l'Estat".

De la seva banda, Homs ha retret al president del Govern i candidat a la reelecció del PP, Mariano Rajoy, que faci "discursos de moderació" quan el seu Executiu "impugna lleis socials, no paga deutes, incompleix compromisos amb l'acollida de refugiats" i té la "santa cara" de dir ara que renovarà el sistema de finançament autonòmic, quan la llei l'obligava a fer-ho "dos anys enrere".

D'una altra banda, Homs ha defensat que l'independentisme és el que "garantiria" el referèndum si fora el cas, atès que, si no és per la presència del moviment sobiranista, "a sant de què Podem proposaria un referèndum".