Turquia i Israel van arribar a un acord per reprendre les seves relacions diplomàtiques i intercanviar ambaixadors el més aviat possible, va anunciar el primer ministre turc, Binali Yildirim. El pacte confirma la reconciliació entre els dos països després de sis anys de tensions, causades per l'assalt israelià a la Flota de Gaza, en què van morir 10 activistes turcs.

El text serà signat avui pel subsecretari d'Exteriors turc, Feridun Sinirlioglu, actualment reunit a Roma amb la delegació israeliana, i posteriorment serà aprovat pel Parlament, després del que els ambaixadors podran reprendre la seva activitat, va anunciar Yildirim. Aquest intercanvi d'ambaixadors podrà tenir lloc "d'aquí a poques setmanes", va aclarir.

El mandatari turc va recordar que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja es va disculpar per l'atac de 2013 i va confirmar que Israel pagarà una quantitat total de 20 milions de dòlars com a compensació a les famílies de víctimes de l'atac.

Complertes aquestes dues condicions imposades per Turquia, el que més ha retardat l'acord ha estat pactar la tercera, l'aixecament del bloqueig israelià a Gaza, finalment resolta mitjançant una flexibilització que permet Turquia enviar ajuda humanitària i construir infraestructures a la Franja.

En un altre ordre de coses, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va demanar perdó a la família del pilot rus que va morir a Síria després d'abatre les Forces Aèries turques un avió rus, va confirmar el portaveu del mandatari, Ibrahim Kalin. Erdogan va enviar una carta de disculpes al seu homòleg rus, Vladímir Putin, en un primer pas per recompondre les ara tenses relacions amb Rússia, va avançar el Kremlin i va confirmar el govern turc.