El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat la llei que determina que les normes tributàries basques només puguin recórrer davant aquest tribunal de garanties i no davant els ordinaris, l'anomenat "blindatge" del concert econòmic basc.

El TC ha aprovat per unanimitat una sentència en la que resol els recursos del Govern i el Parlament de la Rioja i el Govern i les Corts de Castella i Lleó, contra aquesta llei, aprovada el 2010. La norma va suposar la modificació de les lleis reguladores del TC, del poder judicial (LOPJ) i de la jurisdicció contenciosa administrativa (LJCA) amb l'objecte que els recursos contra les normes fiscals dels territoris històrics d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia només poguessin presentar-se davant el TC. Es pretenia amb això evitar "la judicialització" del concert econòmic basc, però tant els governs com els parlaments de la Rioja i Castella i Lleó van entendre que aquest nou règim processal contravenia el model de control constitucional existent.

En la sentència, de la qual ha estat ponent el president del tribunal, Francisco Pérez dels Cobos, s'estableix que aquest control no queda desnaturalitzat, ja que malgrat que les normes forals tenen rang reglamentari i no de llei, són singulars, substitueixen les lleis estatals als territoris històrics. El TC aclareix que la competència que se li atribueix a sobre el control de les normes forals "ni és exclusiu de la jurisdicció constitucional ni és excloent de la intervenció dels tribunals ordinaris", atès que només afecta les normes de caràcter fiscal.

Per això, les altres normes forals fiscals, "les que no es dirigeixin a replicar els tributs integrants del sistema impositiu comú", quedarien fora de les competències del Tribunal Constitucional i el seu control correspondria als tribunals ordinaris.