Turquia va despertar-se ahir consternada i horroritzada després de l'atemptat suïcida de dimarts al vespre per suposats gihadistes del grup Estat Islàmic (Dáesh) en l'aeroport internacional d'Istanbul, que va causar almenys 41 morts, entre ells 13 estrangers i 239 ferits.

En un comunicat, l'oficina de Governació d'Istanbul va precisar que s'han identificat fins ara 37 de les víctimes mortals, de les quals deu són estrangeres i tres tenen doble nacionalitat.

Va afegir que 130 ferits seguien ahir internats en diversos hospitals mentre que 109 havien estat donats d'alta. La premsa turca assegura que els estrangers morts són cinc saudites, dos iraquians, un tunisià, un uzbek, un jordà, una ucraïnesa, un iranià i un xinès.

Segons el recompte de les autoritats, tres kamikazes dimarts al vespre en una entrada a la terminal de sortides de l'aeroport Atatürk d'Istanbul. Armats amb fusells d'assalt, els terroristes van obrir foc contra la gent i el personal de seguretat en el control de l'entrada a la terminal d'arribada de vols internacionals, abans d'activar els explosius que portaven lligats als seus cossos.

Una de les explosions es va produir a l'interior de l'aeroport, una altra abans just a l'entrada i la tercera en un aparcament. Imatges de les càmeres de seguretat van mostrar com els viatgers van sortir a la cursa de la zona del control de seguretat i després es produeix una detonació. En un altre vídeo es veu com un dels assaltants que va aconseguir entrar a la terminal va caure malferit per trets dels vigilants abans d'activar els explosius que portava a sobre.

El Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya va informar ahir que no hi havia víctimes espanyoles i va recomanar viatjar amb extrema precaució a Turquia, evitar en la mesura del possible l'aeroport Atatürk i tenir una "actitud atenta i vigilant" a les zones més cèntriques i turístiques d'Istanbul i Ankara. Estats Units i Alemanya ja havien advertit els seus ciutadans de l'amenaça terrorista a Turquia, ja que la massacre d'ahir se suma a altres dos atemptats suïcides a Istanbul atribuïts al Dáesh en llocs turístics i que van causar una quinzena de morts.

A més, dos atemptats amb cotxe bomba a Ankara, reivindicats pel grup armat Falcons per la Llibertat de Kurdistan (TAK, en les seves sigles en kurd), proper a l'il·legal Partit dels Treballadors de Kurdistan (PKK), van provocar més de 60 morts al febrer i març.

Si bé fins al moment ningú s'ha atribuït l'autoria de la massacre de dimarts, el primer ministre turc, Binali Yildirim, va assenyalar aquesta matinada, quan va acudir al lloc dels fets, que "els primers indicis apunten a l'Estat Islàmic".

Per la seva banda, el Ministeri de l'Interior de Turquia ha organitzat un centre de crisi per seguir la situació. En condemnar dimarts a la nit l'atemptat, el president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, va destacar que aquest tipus d'atacs podria haver passat a qualsevol altra ciutat del món.

"Espero que l'atac contra l'aeroport Atatürk sigui un punt d'inflexió per a la lluita comuna contra totes les organitzacions terroristes del món", va dir el cap d'Estat. L'atemptat d'Istanbul succeeix just després de conèixer-se que Turquia normalitzarà les seves relacions amb Israel i Rússia.

L'aeroport Atatürk, el més gran que hi ha a tot Turquia i un dels més transitats del món, va estar tancat durant cinc hores però es va reobrir ahir a la matinada i al llarg de la jornada va anar tornant lentament a la normalitat, encara que nombrosos vols seguien ahir cancel·lats o patien endarreriments.