Les institucions europees van escoltar ahir la posició de la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que els va transmetre el desig de mantenir el vincle amb la UE quan hi hagi la desconnexió amb el Regne Unit. Van advertir-li, però, que no interferiran en un "procés intern". "Escoltaré amb atenció", va afirmar el president de la CE, Jean-Claude Juncker, que va afegir que no pensa "interferir" en un assumpte britànic.

El president espanyol, Mariano Rajoy, va demanar "calma, serenitat i previsibilitat" davant el Brexitt i, amb el procés català de rerefons, va rebutjar una hipotètica negociació UE amb Escòcia sobre la seva permanència a la UE. "Si el Regne Unit se'n va en la negociació, Escòcia marxa de la UE", va subratllar a la sortida de la reunió dels caps d'estat i de govern europeus. I va afegir: "el fet que el Regne Unit se'n vagi de la UE no té res a veure amb els plantejaments que fan alguns dirigents polítics a Catalunya". Les paraules de Rajoy no van sorprendre Sturgeon.

Emprendre el camí

Els líders de la UE van emprendre ahir el camí a 27 sense el Regne Unit en una cimera on van intentar projectar una imatge d'unitat després de la sacsejada del Brexit i van advocar per accelerar i aprofundir en les reformes previstes, descartant un canvi de Tractat. "Nombrosos ciutadans estan expressant la seva insatisfacció", van reconèixer els 27 en una declaració conjunta en la qual admeten que la UE ha de respondre millor a reptes com la seguretat, l'ocupació i el creixement econòmic, "sobretot en benefici dels joves".

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que els líders comunitaris estan "absolutament determinats a seguir units i treballar junts com els 27", mentre que Juncker, va afirmar que "Europa necessita més reformes" dins de l'agenda de treball que ja maneja. Va explicar que es tracta d'"accelerar" les reformes plantejades.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va aclarir que els 27 coincideixen que seria un "error" obrir ara el debat sobre canvis en els tractats i va negar que aquesta postura tingui a veure amb la "por" a consultes similars a la britànica en altres països, sinó amb el fet que "existeix una base jurídica suficient" per acomodar les necessitats i inquietuds específiques dels diversos països membres.

Tot i els intents de transmetre un missatge unànime, va haver-hi mandataris que van aprofitar per defensar la seva visió sobre la integració europea amb posicions tan divergents com la de Luxemburg i Bèlgica. Mentre el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, va rebutjar dividir la UE en l'eix franco-alemany i italià, els sis països fundadors o el Grup de Visegrad (Hongria, Polònia, Txèquia i Eslovàquia). El seu homòleg belga, Charles Michel, aposta per una Europa a "diverses velocitats" perquè insistir a prendre decisions a 27 "crea un sentiment i una percepció d'immobilisme en la població". La reflexió tindrà continuïtat en una segona cita informal que se celebrarà el 16 de setembre a Bratislava.