En el llistat actualitzat de les empreses i persones físiques que deuen més d'un milió d'euros a Hisenda, publicat ahir, hi repeteixen, com a mínim, 17 empreses de la Catalunya Central que ja figuraven en el llistat publicat el passat mes de desembre.

De les empreses de la Catalunya Central, la constructora igualadina Emcofa és qui més diners deu a Hisenda amb 4,7 milions d'euros. Precisament el sector de la construcció és el que continua acumulant bona part del deute amb l'erari públic. De la Catalunya Central, també hi figura la igualadina Altiare, hereva de l'antiga Proinosa, amb 4,1 milions de deute; la manresana Sánchez Romero Grupo Inmobiliario -en procés de dissolució-, també amb un deute de 4,1 milions d'euros. Del mateix sector, amb un deute de l'entorn del milió d'euros hi figuren les empreses manresanes Construccions F. Vidal -en procés de liquidació- i Habitatges Zabala; Fudesa Cerdanya, S.L., amb domicili a Puigcerdà; i també Promociones Inmobiliarias Olesa de Montserrat, d'aquesta localitat del Baix Llobregat Nord.

Ja sense estar vinculades directament amb la construcció i el sector immobiliari, la martorellenca Establiments Miró, amb un deute de 4.299.009 euros és l'empresa de la Catalunya Central amb un major deute amb Hisenda. Tot i això, des de la llista publicada el passat desembre fins ara, el deute de l'empresa comercialitzadora d'electrodomèstics s'ha reduït en tres mil euros. El segon lloc del rànquing és per a la firma de Sant Esteve Sesrovires Metales del Baix Llobregat 2000, que deu 3,2 milions d'euros.

Per la seva banda, Sercametal de Manresa, consta com a deutor amb 2,4 milions d'euros. També del Bages hi ha Pujol Muntalà, amb un deute de 2,4 milions i la Fundició Pujol Muntalà, que deu 1,09 milions. Aquestes dues empreses van presentar concurs de creditors, que va finalitzar quan la primera va ser adquirida per la italiana Motovario i la segona per inversors catalans.

També hi consta Transports Massegué de Vallbona d'Anoia, que ara deu 2,9 milions d'euros, una xifra 138.000 euros inferior a la publicada el desembre passat. Transrutas Vallbona, d'Igualada, també és entre els deutors, amb 2,2 milions d'euros, en aquest cas, el mateix que el desembre.

Per la seva banda, la bagenca Encaix Fusteria Tècnica deu 1,07 milions d'euros mentre que Serveis Elèctrics d'Abrera consta com a deutor d'1,7 milions.

El grup tèxtil Dresca, que el 2008 va tancar la seva planta de Navarcles, també figura entre els deutors amb el fisc. En total deu a l'erari públic 1.447.739 euros.

Precisament ahir, era el dia que vencia el termini per presentar la declaració de la renda 2015, i el dia que el ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques optava per donar a conèixer la llista negra dels morosos amb el fisc a data 31 de desembre del 2015: 4.768 deutors tenen pendents de liquidar amb el fisc, conjuntament, més de 15.700 milions d'euros (el pressupost no aprovat que plantejava el Govern català per aquest 2016 ascendia a 23.747 milions, per exemple).

D'aquests mals contribuents, 336 són persones físiques, que acumulen deutes i sancions per un valor superior als 700 milions d'euros i 4.432, jurídiques, que tenen pendent de liquidació una suma que supera els 15.000 milions.