Molts espanyols comencen aquest divendres les seves vacances estivals i molts han triat el cotxe per arribar al seu destí d'estiueig. Per regular aquests viatges -al voltant de quatre milions entre aquest divendres i diumenge- Trànsit ha posat en marxa un dispositiu especial que inclou més radars i més informació.

Només són una mínima part dels 84 milions de desplaçaments que es preveuen per a tot l'estiu, el major nombre que ha estimat la Direcció General de Trànsit (DGT) dels últims anys i que suposen un augment del 3,5 per cent respecte a els mesos de juliol i agost de l'any passat.

Trànsit, com va posar aquest dijous de manifest la seva màxima responsable, María Seguí, en la presentació del dispositiu, vol aconseguir que aquest estiu la sinistralitat a les carreteres es redueixi i la mortalitat sigui inferior als 285 morts al juliol i agost de 2015.

Els conductors que emprenguin viatge van a trobar-se amb algunes novetats, com la posada en marxa de 60 nous radars lleugers que els motoristes de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil podran col·locar en els punts de les vies que considerin oportú.

La seva ubicació, per tant, no serà coneguda amb anterioritat pels conductors, que sí que sabran quan circulen per un tram especialment perillós, perquè la DGT senyalitzarà 300 d'ells on s'ha constatat que l'accelerador es trepitja per sobre dels límits establerts i on s'han produït accidents.

Una senyalització de color taronja que podran veure els conductors a les carreteres convencionals o secundàries.

Mentrestant, aquells que circulin per les vies d'alta capacitat -autovías i autopistes- que estiguin atents perquè els Pegasus -aquests radars incorporats als helicòpters de la DGT que detecten a gran altura la velocitat-vigilaran des de l'aire.

Perquè a la DGT li preocupa especialment que s'hagi incrementat el nombre de morts en aquest tipus de carreteres, tot i que el 75 per cent de les víctimes mortals es produeixen en les secundàries.

I tot i que aquest cap de setmana no hi ha en marxa cap campanya especial, al llarg de l'estiu hi haurà tres especials: una del 11 al 17 de juliol sobre l'estat dels vehicles -el 4% circula sense la ITV passada-, una altra d'alcohol i drogues en coincidència amb el pont del 15 d'agost i una altra de control de velocitat la setmana del 22 d'agost.