Les autoritats turques han intensificat el rastreig en les xarxes del grup terrorista Estat Islàmic (EI) i han fet diverses detencions per trobar els responsables de l'atemptat contra l'aeroport Atatürk d'Istanbul, que dimarts va deixar 44 morts. De moment han detingut tretze persones, de les quals nou són ciutadans turcs i quatre, estrangers, ha confirmat avui el ministre d'Interior, Efkan Ala, en una compareixença al Parlament. Els sospitosos van ser arrestats durant una batuda simultània de la policia a 16 domicilis d'Istanbul, tal com va informar l'agència semipública de notícies Anadolu.

Ala va reiterar la versió que, segons les indagacions realitzades fins ara, l'atemptat és obra de l'Estat Islàmic (Daesh), com ja va avançar dimecres el primer ministre, Binali Yildirim, i va informar que l'explosiu utilitzat era una barreja de RDX i TNT. El titular de l'Interior va precisar que entre les 43 víctimes mortals hi ha 19 estrangers, i que 94 ferits continuaven ingressats als hospitals (la xifra de morts va augmentar poc després a 44 després de la defunció d'un dels ferits).

Va afegir que s'havia identificat ja a un dels tres terroristes que es van immolar dimarts, a les 18.50 h, GMT en el control de seguretat de l'entrada a la terminal de vols internacionals de l'aeroport Atatürk, però no va donar més detalls.

El diari Hürriyet assegura que un dels tres kamikaze era un ciutadà rus oriünd de la república autònoma del Daguestan, que havia entrat a Turquia fa un mes, modificant així una informació anterior segons la qual el sospitós era de la veïna regió de Txetxènia i havia estat a Raqqa, coneguda com la capital del Daesh a Síria. Va poder ser identificat perquè va deixar el seu passaport en un domicili al barri cèntric i conservador de Fatih a Istanbul, que els terroristes havien llogat fa aproximadament tres mesos, assegura el rotatiu. Després d'entrar a viure al pis, els inquilins van col·locar una doble porta d'acer i van instal·lar un sistema d'aire condicionat per mantenir les finestres sempre tancades, afegeix. Els altres dos terroristes que es van immolar a l'aeroport són ciutadans d'Uzbekistan i Kirguizistan, afirma.

Condemna unànime

El Consell de Seguretat de l'ONU va condemnar ahir l'atemptat de dimarts passat a Istanbul i va instar a portar els organitzadors davant la Justícia. En un comunicat pactat pels 15 membres, el Consell de Seguretat va traslladar a Turquia el seu condol per l'atemptat, en què van morir almenys 42 persones i 238 van resultar ferides. El màxim òrgan de decisió de les Nacions Unides subratlla la necessitat de portar davant la justícia els autors que van finançar i van donar suport a l'atemptat.