Un grup d'homes armats va sembrar el terror a Bangla Desh amb un atac a un restaurant del cor de Dhaka que va deixar 28 víctimes mortals (vint ostatges -la majoria de nacionalitat italiana i japonesa-, sis assaltants i sis policies). Els ostatges haurien estat degollats poc abans que les forces de seguretat posessin fi a un setge que va durar prop de dotze hores. Reivindicat tant per Estat Islàmic (EI) com per la branca d'Al-Qaida al subcontinent indi, l'atac va ser conduït a l'última hora de divendres per set joves proveïts de granades, pistoles, rifles i matxets, segons fonts oficials i testimonis.

Enmig d'una cascada de trets i explosions, Dhaka va viure 12 hores de por, tensió i opacitat informativa mentre nombrosos contingents dels cossos de seguretat i tanquetes de l'exèrcit van anar envoltant el restaurant Holey, situat dins el barri acomodat de Gulshan, molt freqüentat per occidentals. Un centenar d'efectius de l'exèrcit i d'altres forces van irrompre finalment al local amb els primers raigs de llum, cap a les 07.40 hora local (01.40 GMT) i, poc després, la primera ministra de Bangla Desh, Sheikh Hasina, va comunicar a la nació que sis dels atacants havien mort, mentre que un setè havia estat capturat amb vida.

Tretze supervivents

Tretze ostatges, inclosos nadius, i de nacionalitats com l'argentina, l'índia, la ceilandesa, la italiana i la japonesa, van escapar o van ser alliberats durant l'operatiu, que, no obstant això, va arribar massa tard per a 20 captius més, molts dels quals degollats pels extremistes, va explicar en roda de premsa el general Nayeem Ashfaq, director de l'operació. Ho van fer després de comprovar qui sabia recitar l'Alcorà, d'acord amb la versió del pare d'un dels nadius alliberats, que recull el rotatiu local The Daily Star.

A Roma, el primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, va dir que diversos italians havien mort en l'atac, encara que no va donar cap xifra, i el Ministeri d'Exteriors va confirmar que hi havia 11 italians al local, dels quals almenys un havia aconseguit fugir ilès.

Per la seva banda, el govern japonès va confirmar ahir a la tarda que set japonesos, dues dones i cinc homes, van morir en l'atac. Entre les víctimes, també hi ha un ciutadà nord-americà, segons va confirmar la Casa Blanca.

A les víctimes s'hi van sumar dos comandaments policials, que van morir en els tirotejos amb els terroristes, i almenys 26 persones més van resultar ferides, la majoria de les quals, agents. "Quin tipus de musulmans són que en comptes de resar fan aquest tipus d'actes?", va denunciar la primera ministra de Bangla Desh.