Santi Vila va presentar ahir al matí, a l'auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, Un moment fundacional: visions des del reformisme modern (Pòrtic, 2016), un llibre en què l'actual conseller de Cultura del Govern reflexiona sobre el passat, el present i, sobretot, el futur, i hi enllaça els seus punts de vista sobre la política, la corrupció, la societat o la cultura, amb la seva experiència com a alcalde de Figueres i com a conseller de Territori.

Acompanyat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del president de la fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, Vila va destacar que "en contra del que alguns puguin pensar" el llibre no tracta de Convergència Democràtica de Catalunya -en plena etapa de refundació- sinó que "parteix de la premissa que hi ha tota una època que s'acaba", en referència al període de transició iniciat a mitjan dècada dels setanta, amb la fi de la dictadura i l'arribada de la democràcia.

Segons l'opinió de Vila, efemèrides com els 50 anys de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell serveixen per "recordar que la societat d'avui deu molt a les decisions que es van prendre als setanta". No obstant això, segons el conseller de Cultura, aquella època "agonitza i està exhausta" i davant aquesta realitat, la ciutadania té "l'oportunitat històrica de viure un autèntic moment fundacional".

Per la seva banda, Carles Puigdemont es va referir a Vila com "un intel·lectual" amb "una gran capacitat per trobar sempre l'equilibri entre els ideals, la utopia i la realitat". El President va aprofitar l'avinentesa per afirmar que "fins que Espanya no reconegui l'independentisme com un actor polític legítim, no formarà part de cap solució". Puigdemont va destacar que Vila citi en el seu llibre autors ideològicament tan oposats com George Orwell i Salvador Dalí.